RS:Sakrio oružje da bi ga preprodao

Izvor: B92, 11.Jan.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS:Sakrio oružje da bi ga preprodao

Banjaluka -- Božidar Stanišljević, zaposlen u sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci, priznao je da je ostavio oružje i municiju u toj hali.

Prema nezvaničnim informacijama, Stanišljević (61) je oružje sakrio kako bi ga kasnije preprodao, a na predaju se odlučio kada je shvatio do kakvih je posledica doveo njegov čin.

Prilikom pregleda hale uoči proslave Dana RS policija je pronašla tri kilograma TNT-a, detonator, snajpersku pušku, dve automatske puške, dva automata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "škorpion", prigušivač i 400 metaka različitog kalibra.

Direktor sportske dvorane "Borik" Manojlo Zrnić rekao je da je Stanišljević u radnom odnosu u ovoj ustanovi duže od 20 godina i da je poslednjih deset dana bio na odsustvu zbog bolovanja.

Ministar policije RS Stanislav Čađo izjavio je da je postignut značajan napredak u istrazi.

"Ja ne sumnjam da ćemo vrlo brzo imati i epilog onoga što se dogodilo", kazao je on.

Tužilaštvo BiH upoznato je sa hapšenjem osumnjičenog za posedovanje veće količine naoružanja i eksploziva koja je pronađena u dvorani "Borik".

U koordinaciji istražilaca MUP-a Republike Srpske i tužilaca Posebnog odeljenja za organizovani kriminal provode se aktivnosti sa ciljem potpunog rasvetljavanja navedenog događaja", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Veljović: MUP poslao ekipu u RS

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je, saglasno dogovoru ministara policiije Ivice Dačića i Stanislava Čađa, kao i direktora policija Srbije i Republike Srpske, iz srpskog MUP-a u Banjaluku otišlo 10 stručnjaka koji će tamošnjim kolegama pomoći u razrešenju "slučaja naoružanja" iz hale "Borik".

On je Tanjugu rekao da je reč o veoma ozbiljnom pitanju koje zaslužuje provere do poslednje činjenice, a to, kako je rekao, može samo jaka i profesionalna policija.

"Republika Srpska je ovaj posao odaradila kako treba, ali zapanjuje činjenica da je, ako se pokaže tačnom, neko na ovaj način pokušao da ostvari određene namere i da izazove haos", kazao je Veljović.

On je poručio da je ovo veliko upozorenje za sve policije u regionu i sve bezbednosne strukture da nijedna informacija ne sme biti olako prihvaćena.

"Ukoliko se pokaže da je ovde postojala ozbiljna namera ... neko mora snositi odgovornost", kazao je Veljović.

Prvi čovek srpske policije upozorio je da se u toj hali u ponedeljak nalazio ceo državni vrh Srbije, Republike Srpske i SPC i da pokušaj da neko sprovede svoje loše namere predstavlja opomenu na koju je neophodno profesonalno odgovoriti. Zato, kazao je on, treba pustiti da nadležni rade svoj posao.

"Policija Srbije i lično, kao direktor, zainteresovana je da se sve činjenice rasvetle do kraja vezano za ovaj događaj... na tome ćemo istrajati, a nakon toga ćemo znati kako ćemo se ponašati i na koji način ćemo postupati, bez obzira na to ko i šta neko o tome misli", poručio je Veljović.

Policija proverava motive uhapšenog

Osoba koja je lišena slobode priznala je da je unela naoružanje u dvoranu "Borik" u Banjaluci, ali policija još proverava njene motive i povezanost sa drugim licima, izjavila je ranije danas portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja.

Prema njenim rečima, kriminalistička obrada nad ovim licem je u toku i obavlja se uz nadzor i konsultaciju Tužilaštva BiH.

"Policija Republike Srpske izvršila je i pretrese na više lokacija u Banjaluci", rekla je Šoja i dodala da su kao rezultat ovih aktivnosti pripadnici MUP-a juče lišili slobode jedno lice iz Banjaluke zbog sumnje da je počinilo krivično delo terorizma.

"U okviru aktivnosti koje pripadnici MUP-a Republike Srpske preduzimaju na rasvetljavanju događaja od 8. januara, kada je pre održavanja Svečane akademije povodom Dana i krsne slave Srpske, policija u sportskoj dvorani `Borik` u Banjaluci pronašla određenu količinu naoružanja, saslušan je veći broj lica, od kojih je jedan broj podvrgnut i poligrafskom testiranju", dodala je Šoja.

MUP RS je u sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci, kako su preneli lokalni mediji, našao određenu količinu naoružanja - plastičnog eksploziva sa detonatorom velike razorne moći, više bombi, snajper i automatsku pušku.

"Nezavisne novine" objavljuju da je pronađeno tri kilograma plastičnog eksploziva TNT-a velike razorne moć, detonator, snajper, dve automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka različitog kalibra dan uoči obeležavanja Dana i krsne slave RS.

Eksploziv i naoružanje pronađeni su u takozvanoj "novinarskoj loži" iznad južne tribine dvorane.

Iako službeno nisu izneseni nikakvi detalji istrage, Televizija Republike Srpske juče je objavila da je reč o terorističkom činu i pokušaju atentata na, kako kažu, dve najznačajnije političke ličnosti regiona – predsednike Republike Srpske i Srbije Milorada Dodika i Borisa Tadića.

Međutim, mediji u Federaciji BiH i eksperti za bezbednost jedinstveni su u mišljenju da se tako teške ocene ne mogu iznositi bez službenih potvrda, utemeljenih na nesumnjivim dokazima.

Zbog toga je Radio-televizija Republike Srpske optužila federalne medije da, kako je rečeno, izvrtanjem činjenica pokušavaju da sakriju suštinu događaja i da minimalizuju njegov značaj, optužujući RTRS i medije u tom entitetu da dižu prašinu bez osnova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.