RS: Hitna na klimavim točkovima

Izvor: B92, 14.Okt.2013, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Hitna na klimavim točkovima

Banjaluka -- Pored svakodnevne bitke za živote, domovima zdravlja širom Republike Srpske probleme zadaju zastarela sanitetska vozila i loši putevi.

U pojedninim gradovima problem predstavlja pokrivanje razudjene teritoriju, koja je nepristupačna, dok sanitetska vozila ne zadovoljavaju ni minimum standarda

"Jedna smo od najvećih opština u Srpskoj, pokrivamo mesta koja su udaljena i do 60 kilometara od Doma zdravlja. Prilikom intervencije na tim područjima ne možemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proverimo koliko je opravdan poziv, da li je nužno da idemo, za adresu pacijenta nemamo koga da pitamo, a o GPS-u da ne govorim", posvedočio je banjalučkom dnevniku načelnik Službe hitne pomoći u Foči Igor Kapetanov.

U teslićkom Domu zdravlja, kako tvrde radnici, stanje nije alarmantno, ali dodaju da uvek može bolje, dok u Doma zdravlja Kneževo/Skender Vakuf naglašavaju da, pored velikih dugova u kojim se nalazi ova ustanova, moraju da otplaćuju kredit od 100.000 maraka (oko 50.000 evra) za sanitetska vozila koja su bili primorani da nabave.

Da se satima čeka na medicinsku pomoć, odnosno da im ne bude pružena, tvrde i meštani koji žive u seoskim područjima - posebno ugroženi opštom lošom situacijom koja opterećuje rad službi hitne pomoći na teritoriji entiteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.