RRA: Zaustaviti pirate, spremiti se za digitalizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2009, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA: Zaustaviti pirate, spremiti se za digitalizaciju

BEOGRAD - Neohodno je hitno doneti stragetiju razvoja radiodifuzije i pripremitiii se za 2012. godinu kada se prelazi na digitalno emitovanje programa, zaključili su danas učesnici okruglog stola "Radiodifuzni sistem, regulativa, praksa i reforma".

Oni su podržali inicijativu Saveta Radiodifuzne agencije (RRA) da se izmenama Zakona o telekomunukacijama i Krivičnog zakona Srbije zaustavi rad piratskih radio i televizijskih stanica.

Karadžić: Privremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaplena opreme

"Savet RRA doneo je inicijativu za izmenu Zakona o telekomunikacijama kojim bi trebalo dati ovlašćenja nadležnim službama da u slučaju piratskog emitovanja mogu da privremeno zaplene opremu sa koje se vrši piratsko emitovanje", kazao je zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić.

On je rekao da će Savet RRA inicirati i izmene Krivičnog zakona kako bi se u njemu precizno definisale sankcije za one koje piratski emituju.

"Te dve mere bi bile dovoljne da se sa piraterijom u Srbiji prekine jednom zauvek. Mi očekujemo podršku svih učesnika u poslu radiodifuzije, emitera sa dozvolama, profesionalnih udruženja, strukovnih udruženja, pre svega ANEM-a, NUNS-a i UNS-a", naveo je Karadžić.

Lesandrić: Bili smo liberalniji od Evrope

Zamenica ministra kulture Nataša Vučković Lesandrić je kazala da to Ministarstvo intenzivno radi na izmenama Zakona o radiodifuziji i dodala da taj zakon "iziskuje ozbiljne promene".

"Nas je vreme demantovalo, bili smo liberalniji od evropskih zemalja, pa se sada suočavamo sa problemima", rekla je Vučković Lesandrić i navela da ministarstvo podržava oduzimanje imovine piratskim emiterima.

Kremenjak: U Srbiji 30 odsto radio stanica pirati

Član Radne grupe za izmenu medijskih zakona i uvodničar na skupu Slobodan Kremenjak naveo je da bi racionalno i efikasno korišćenje spektra moralo da znači "makar toliko da oni koji nemaju dozvolu ne mogu da rade".

"Gruba procena je da su 30 odsto radio stanica u Srbiji pirati. Rade bez ikakve dozvole, ne plaćaju naknadu za emitovanje programu, za korišćenje frekvencija... Ne povlače se po sudovima zbog klevete ili naknade štete, jer oštećeni ne znaju u kom registru da ih traže", kazao je on.

Kremenjak je ocenio da se osnovna načela na kojima se radiodifuzni sistem zasniva ne ostvaruju i upitao da li bi jačanje nezavisne pozicije regularnih tela ili jačanje mehanizama kontrole regulatora obezbedilo da se ta načela ostvare.

"Svima je u interesu da regulatori budu nezavisni i da se njihov rad meri i kontroliše", kazao je Kremenjak.

Gaće: Direktno uzimanje prava Skupštine

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće kazala je da ima mnogo primera da pojedine odredbe Zakona o radiodifuziji nisu dobre i navela da poslednje izmene koje je Skupština Srbije usvojila daju pravo političarima na samovolju.

"To je direktno uzimanje prava da oni arbitriraju i da oni odaberu ko će biti naši predstavnici", rekla je ona.

Šef Radne grupe za reformu medijskog zakonodavstva Rade Veljanovski je ocenio da je Zakon o radiodifuziju pogoršan izmena i dopunama i osudio "potrebu vlasti da ima uticaj na izbor članova regulatornog tela".

"To obesmišljava ideju regulatornog tela. Važna je stručna nezavisnost tog tela", istakao je Veljanovski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.