RRA: Uputstvo emiterima

Izvor: Studio B, 31.Jan.2014, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA: Uputstvo emiterima

Savet Republičke radiodifuzne agencije od svih emitera u Srbiji očekuje da tokom predizborne kampanje postupaju u skladu sa zakonima i opšteobavezujućim uputstvima.

RRA takođe očekuje i da se striktno poštuje načelo ravnopravne zastupljenosti kandidata u izbornom procesu, kao i pravovremenog i istinitog obaveštavanja javnosti. Savet će tokom predstojeće predizborne kampanje biti u stalnom zasedanju i reagovaće na svako kršenje propisa, navodi se u saoptrenju.  >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Republička radiodifuzna agencija dostaviće Agenciji za borbu protiv korupcije sve podatke koji su bitni za njen rad i odlučivanje u delu u kojima ta Agencija ima zakonske nadležnosti kontrole emitera. Savet RRA poziva sve emitere da u slučaju bilo kakvih dilema kontaktiraju RRA, kako ne bi došli u situaciju da svoje uredničke odluke pravdaju pogrešnim tumačenjem bilo kog pravnog akta. 

U saopštenju se emiteri podsećaju da sadržaj u reklamnim porukama (spotovima) i plaćenim terminima, mora biti istinit i proverljiv nadležnim državnim organima.  Dozvoljeno je koristiti isključivo javne audio-vizuelne snimke, zabranjeno je koristiti tajne snimke, neprihvatljive simbole i slično, kao i korišćenje imena, lika, glasa ili dela onih lica koja nisu učesnici izbornog procesa, bez njihove saglasnosti. Nije dozvoljeno iznositi podatke ili optužbe o bilo kojim licima, osim ukoliko ti podaci nisu javno dostupni od strane nadležnih državnih organa. 

Zabranjeno je koristiti navode iz istražnog postupka koji se vodio protiv nekog lica, ukoliko je to lice pravosnažno oslobođeno, odbijena optužba ili postupak obustavljen, navodi se u saopštenju. Nije dozvoljeno emitovati sadržaje kojima bi mogla da se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica, ili grupe lica, zbog različite političke opredeljenosti, uključujući sadržaje kojima se vređaju čast, ugled i privatnost građana, posebno onih koji nisu direktni učesnici izbornog procesa. 

Nije dozvoljeno manipulisanje izjavama, saopštenjima i slično sadržajima sa ciljem promene njihovog osnovnog smisla, što predstavlja povredu načela istinitosti, potpunosti i određenosti oglasne poruke. Savet traži od emitera da striktno i bez izuzetka primenjuju Zakon o oglašavanju, a da u slučaju bilo kakve nedoumice o mogućem kršenju emitovanjem nekog spota, imaju mogućnost da se obrate Savetu RRA i zatraže tumačenje. 

Savet će u ovakvim slučajevim na zahtev emitera odgovoriti u roku koji neće biti duži od 24 sata. Savet istovremeno očekuje da učesnici izbornog procesa ravnomerno rasporede oglašavanje na nacionalne, regionalne i lokalne emitere. Savet ovom prilikom još jednom izražava žaljenje što Skupština Srbije nije formirala Nadzorni odbor, koji po Zakonu o izboru narodnih poslanika ima značajna ovlašćenje u odnosu na medije, a koja nisu na raspolaganju RRA i Savetu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.