RODNA MESTA DIKTATORA Odavde je potekao najozloglašeniji Gruzin na svetu

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODNA MESTA DIKTATORA Odavde je potekao najozloglašeniji Gruzin na svetu

U srcu Gruzije, na obroncima Kavkaza, nalazi se mali industrijski grad po imenu Gori. Udaljen oko 90 kilometara od prestonice Tbilisija, Gori je mirno mesto, prehrambeni i univerzitetski centar u kojem živi oko 50 hiljada stanovnika. Ipak, jedina asocijacija na pomen ovog grada je - Staljin. Bivši vođa Sovjetskog Saveza svoj životni put započeo je upravo odavde.

Vreme komunizma i velikog SSSR-a odavno je prošlo, a Gruziju dans predvodi vlada na čelu sa Giorgijem Margvelašvilijem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednikom koji je obećao da će nastaviti da usmerava državu na proevropski kolosek. Ipak, zaostavština Josifa Staljina u ovom gradu je i dalje prisutna.

Veliki muzej posvećen najpoznatijem Gruzinu i dalje ponosno stoji u Goriju, a u njemu su izložene lične stvari, pisma, portreti i ostali predmeti vezani za Josifa Visarionoviča Staljina. Najupečatljiviji detalj je svakako bronzana statua koja se nalazi na ulazu u muzej.

Ovaj šest metara visoki omaž Staljinu bio je predmet protesta u Goriju 2010. godine. Naime, spomenik se prethodno nalazio u samom centru grada, sve dok vlast na čelu sa tadašnjim predsednikom Sakašvilijem nije izvela akciju premeštanja usred noći. Spomenik je iščupan i prebačen u dvorište muzeja.

Ovaj incident izazvao je veliko nezadovoljstvo građana Gorija, naročito onih starijih, koji se i dalje kunu u nekadašnjeg vođu.

Nakon Staljinove smrti 1953. godine, predsednik Nikita Hruščov naredio je da se svi spomenici posvećeni njegovom prethodniku unište. Ipak, Politbiro je napravio izuzetak kada je u pitanju Gori, i poštedeo bronzanu statuu u diktatorovom rodnom mestu.

- Smatram da se Gori polako orijentiše ka Zapadu, iako to ide znatno sporije nego u drugim gradovima. Veze sa komunizmom se ovde sporije kidaju - izjavio je Zaza Gašečiladze, urednik "Gruzijskog glasnika".

Ipak, činjenica je da u Gruziji, a naročito Goriju, još uvek postoji poprilična doza lokalpatriotizma, s obzirom da je broj onih koji Staljina smatraju herojem pozamašan.

- Znate, njega ovde vide kao lokalnog dečaka koji je dostigao vrtoglave visine i tokom skoro 30 godina bio jedan od čelnih ljudi na svetu - dodaje Gašečiladze.

I dok moderna gledišta na Staljina ostaju u velikoj meri podeljena; jedni ga smatraju za velikog tiranina a drugi za sposobnog lidera i heroja, njegov spomenik u Goriju i dalje stoji. Veliki broj Gruzina koji žive u ovom gradiću se i dalje ponosi svojim sugrađaninom, svakodnevno obilazeći jedan od poslednjih delića zaostavštine Josifa Visarionoviča.

Veze sa komunizmom su maltene raskinute, ali Gori i dalje ljubomorno čuva onu poslednju, neraskidivu povezanost sa svojim sugrađaninom, Josifom Staljinom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.