RODITELJI OSTALI BEZ TEKSTA! Jedna ponuda škole za ekskurziju oborila rekord, za ovo treba odvojiti i celu platu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2024, 09:18

RODITELJI OSTALI BEZ TEKSTA! Jedna ponuda škole za ekskurziju oborila rekord, za ovo treba odvojiti i celu platu

Ponuda koja je stigla jednoj porodici u Beogradu ostavila je roditelje bez reči

Roditelji širom Srbije ostali su, blago rečeno, zabezeknuti nakon što su počele da pristižu ponude za ekskurziju. Agende su različite, u ponudi ima i jednodnevnih i višednevnih izleta, obilaze se svi privlačni krajevi naše zemlje, sever, jug, istok... Međutim, da bi roditelj svom detetu obezbedio ovo "uživanje" mora da izdvoji pravo bogatstvo.

U nekim beogradskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osnovnim školama potrebno je izdvojiti čak 42.000 dinara za rekreativnu nastavu koja traje svega nekoliko dana. Ipak, ni mali maturanti nisu pošteđeni. Ponuda koja je stigla jednoj porodici, takođe u Beogradu, ostavila je roditelje bez reči.

- U agendi se navodi da za tri dana na Tari i Zlatiboru treba da platimo skoro 27.000, i to u aprilu samo dva meseca pred završni ispit i matursko veče - istakli su šokirani ljudi.

Kako se u ponudi navodi, ovaj iznos moguće platiti u četiri rate, a aranžman obuhvata:

Prevoz modernim turističkim autobusom (pod modernim se podrazumeva da ima klimu, DVD i audio i video ozvučenje),

Ulaznice za sve posete prema programu putovanja,

Jedan pun i jedan polupansion u hotelu na Tari,

Ručak prvog i trećeg dana u restoranima,

Ulaznice za diskoteku,

Troškove vožnje Šarganskom osmicom,

Troškove vožnje gondolom,

Licencirani vodič za svaki autobus,

Gratis za 3 nastavnika,

Gratis za 1 učenika na 15 plativih učenika,

Gratis za blizanca na jednog blizanca koji plaća, drugi plaća 50% ukoliko putuju oba,

Troškove angažovanja lekara,

Boravišnu taksu i osiguranje svih putnika,

Troškove platnog prometa,

Nadoknadu za posebnu brigu o deci za odeljenske starešine po odluci saveta roditelja u iznosu 1350 dinara bruto po učeniku i danu,

Troškove organizacije i realizacije putovanja.

Izrevoltirani roditelji su i na Fejsbuk grupi Bebac krenuli da iznose svoja iskustva pitajući se ko je ovde kriv - učiteljica, nastavik, uprava škole ili savet roditelja? Prisećajući se svog detinjstva većina je ove ekskurzije okarakterisala kao odlično iskustvo za socijalizaciju, edukaciju, ali i razvijanje samostalnosti, ali zbog astronomskih cena ogroman broj roditelja ni u mislima ne bi mogao da priušti tako nešto svom detetu.

- Žalosno. Izleti, rekreativne nastave su obavezan deo odrastanja. Socojalizacija, empatija, samostalnost su smo neke od stvari koje deca razvijaju na putovanjima sa svojim vršjacima. Naravno tu je i edukativni faktor. Većini roditelja je nemoguća misija da isprate ovo - napisala je jedna majka.

Sve je počelo od ponude jedne beogradske škole da svoje đake odvedne na jednodnevni izlet na Avalu i Kosmaj, a uz jedan obrok ovo putovanje po đaku koštalo bi 5.660 dinara.

- Kakve su ponude u vašoj školi? - je pitanje koje je pokrenulo lavinu komentara nezadovoljnih roditelja.

U komentarima su se nizale različite cifre, neki jednodnevni izleti koštali su i skoro 10.000 dinara, dok su neki višednevni premašivali i 40.000. Roditeljima u Boru, na primer, bilo je ponuđeno da se deca vode u Gamzigradsku banju, Rajačke pimnice, Kladovo, Đerdapsku klisuru i jedan ručak, i to za 7.000 dinara.

- Rekreativana u Vrnjačkoj Banji, 7 dana 40.000. Uzmi ili ostavi, izlet na Kalemgdan je bio 4.500 dinara, mi iz Beograda. No koment - nadovezala se još jedna nezadovoljna majka.

Koliko biste vi novca izdvojili za ekskurziju?

Izvor: Srbija Danas/Telegraf.rs/Jelena Peranović/Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.