Izvor: B92, 07.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROBERTSON: VLADA U SKOPLJU IMA PUNU PODRSKU NATO

Ministri odbrane zemalja NATO, na sastanku odrzanom u cetvrtak, osudili su ubistvo petorice makedonskih vojnika, kao i, kako je navedeno, 'varvarske akcije razbojnika koji nasiljem i zastrasivanjem zele da potkopaju demokratiju u Makedoniji', izvestava iz Brisela novinar Radija B92 Miodrag Vidic.

'Albanska etnicka zajednica u Makedoniji svoje aspiracije moze da ispuni jedino putem istinskog dijaloga koji treba da ukljuci legitimne predstavnike svih zajednica', izjavio je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalni sekretar NATO-a Dzordz Robertson nakon sastanka 19 ministara odbrane zemalja NATO u Briselu, tokom kojeg je razmatrana aktuelna situacija na Balkanu.

Prema Robertsonovim recima Vlada u Skoplju mora da ostane jedinstvena u, kako je rekao, 'suocavanju sa agresijom', i da upotrebljava 'samo proporcionalnu i neophodnu meru vojne sile kako bi se odgovorilo na napade ekstremista'. Naglasivsi da je hitno potreban napredak na politickom planu, Robertson je dodao, da prema njegovim saznanjima Vlada u Skoplju preduzima napore u tom pravcu. Zbog toga, kako je istakao, ta Vlada ima punu podrsku NATO-a.

Komentarisuci najavu uvodjenja ratnog stanja u Makedoniji, on je ponovio da ne postoji vojno resenje postojece situacije, te da dugorocni mir moze da donese samo politicki proces. Na pitanje da li ce Alijansa pruziti vojnu pomoc makedonskoj vladi ili da li ce cak direktno vojno intervenisati u cilju sprecavanja krize, Robertson je odgovorio da snage KFOR-a za to nemaju mandat, ali da je NATO spreman da pruzi pomoc u procesu razoruzavanja ekstremista, pominjuci u tom kontekstu juznu Srbiju kao pozitivan primer politickog i mirnog resavanja zarista na Balkanu. 'Prema tome, iako na Balkanu postoje problemi, treba imati u vidu i uspehe i slucajeve u kojima mere izgradnje poverenja, uz politicku viziju i vojnu odlucnost dovode do nenasilog raspleta situacije', zakljucio je generalni sekretar NATO-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.