Izvor: B92, 05.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROBERTSON: SPRECICEMO NAORUZANE EKSTREMISTE

Generalni sekretar NATO Dzordz Robertson je u utorak, na zasedanju ministara odbrane NATO, u Briselu, ocenio da je napad albanskih terorista na polozaje Vojske Jugoslavije na rubu tampon zone "pojedinacan incident" i da primirje nije naruseno, ali je i upozorio da je podrucje Preseva opasno i da tamo svakog casa moze izbiti "pozar sukoba". Robertson je novinarima rekao da ce saradnja Kfora sa srpskim snagama bezbednosti i snazne mere koje je Kfor preduzeo na Kosovu, obezbediti da se spreci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nasilje naoruzanih ekstremista u tampon zoni unutar srpske teritorije. Na opasku agencije Beta da su albanski ekstremisti u Zoni kopnene zastite sinoc prvi put napali i polozaje jugoslovenske vojske i na pitanje ne strahuje li NATO da ce srpske snage bezbednosti i vojska biti primorane da odgovore na te izazove i udju Zonu kopnene zastite, Robertson je ocenio da je to ipak samo jedan od izolovanih incidenata.

"Koliko ja znam, obustava vatre koja je uspostavljena poslednjih nedelju-dve je i dalje na snazi. Naravno, snage Kfora su u kontaktu na lokalnom nivou sa srpskim snagama bezbednosti, oni se sastaju u sklopu Vojno-tehnickog sporazuma i zajednicke komisije za primenu i ja mislim da su te veze u toj meri jake da mogu izaci na kraj sa bilo kojim pojedinacnim incidentom u ovom casu", dodao je on. "Savrseno je jasno da je to i dalje opasno podrucje i postoji pretnja da tamo u svakom casu izbije pozar sukoba. Ali moji razgovori, prosle nedelje u Pristini, sa zapovednikom snaga Kfora, generalom Kabidjozom, i drugim odgovornim licnostima tamo, ukazuju da je situacija pod kontrolom, da su preduzete valjane mere. To su snazni i mocni potezi sa ciljem da se spreci da zonu kopnene zastite neometano koriste bilo kakvi naoruzani ekstremisti", rekao je Robertson. On je takodje rekao da se ne razmislja o smanjivanju snaga Kfora na Kosovu u neko dogledno vreme. Ali je dodao da bi se o tome moglo poceti raspravljati polovinom iduce godine, posto se utvrdi da li se stanje u regionu osetno poboljsalo, kao ocekivana povoljna posledica predstojecih izbora u Srbiji, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.