Izvor: B92, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK usvojio izveštaj revizora

Beograd -- Republička izborna komisija usvojila sinoć izveštaj o finansiranju izborne kampanje političkih stranaka na izborima 21. januara.

Izveštaj revizora usvojen je poslednjeg dana zakonskog roka, posle višečasovne rasprave i biće prosleđen nadležnom organu za prekršaje koji bi trebalo da sankcioniše stranke koje su prekršile zakon. Revizori su u izveštaju konstatovali da je utvrđeni limit za finansiranje izborne kampanje prekoračio jedino Pokret snaga Srbije-Bogoljub >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Karić.

Navedene su i mnogobrojne nepravilnosti u postupanju većeg broja stranaka.

U obimnom izveštaju koji su revizori sačinili poređenjem dokumentacije o uplatama i isplatama sa posebnih bankarskih računa stranaka, navedene su sve razlike uočene u kontroli prometa sa plaćenim rashodima, prekoračenja u troškovima i drugi detalji.

Izveštaj sadrži podatke o izvoru novca koji su stranke koristile u kampanji, ali nisu navedeni donatori, kao ni pojedinačne donacije manje od šest hiljada dinara.

U odnosu na stvarno prikupljen novac iz budžeta za izbornu kampanju, veći iznos imaju Savez vojvođanskih Mađara-Jožef Kasa, PUPS-Jovan Krkobabić i Nebojša Čović i Unija Roma Srbije-Rajko Đurić, piše u izveštaju.

Manje rashode u izveštajima dostavljenim revizorima iskazali su G17 plus, koalicija oko Liberalno-demokratske partije, PSS, Srpski pokret obnove, SVM, Koalicija Lista za Sandžak, Koalicija Vojvođanske partije i Socijaldemokratija Nenada Vukasovića.

Revizorka Radica Aleksić je rekla da je praćen isključivo promet koji su stranke obavljale preko računa, ali da nije bila moguća efikasna kontrola u slučajevima kada su donatori direktno uplaćivali sredstva na račune banaka učesnicima izbora.

"Ne mislim da je izveštaj manjkav u bilo kom smislu. tačno je da su se pratili samo izvodi sa bankarskih računa, ali imamo i ono što se zove 'poslovanje blagajne'. koje se kasnije uplaćuje na račun banke. Kada dobijete izveštaj iz banke, vi vidite ime i prezime onoga ko je uplatio. Da li je to zaista tačno ime uplatioca, to je pitanje, ali kada su u pitanju donatori - onda se to sasvm jasno vidi", rekao je za B92 član Republičke izborne komisije, Miodrag Petrović.

On je, povodom zaključka revizora u kom se predlaže izmena Zakona o političkim strankama da bi se razrešila nedefinisana pitanja ograničenja potrošnje za kampanju i oko ovlašćenja RIK-a, rekao da RIK nema mogućnosti za zakonsku inicijativu, pa ni zaključak nije zvanično prihvaćen.

"Ono o čemu smo se nezvanično složili jeste da je izmena Zakona o finansiranju političkih stranaka neophodna", kazao je Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.