Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Konačni rezultati izbora

Beograd -- RIK je u minut do 20 časova proglasio konačne rezultate nedeljnih izbora na osnovu obrađenih 99,84 odsto biračkih mesta.

Izveštaj o rezultatima izbora usvojen je pošto je predsednik Republičke izborne komisije Mihailo Rulić prekinuo polemiku o 14 biračkih mesta sa kojih rezultati glasanja nisu ušli u konačni izveštaj. Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će konsultacije o sastavu vlade početi kada RIK proglasi konačne izborne rezultate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema konačnim rezultatima, Srpska radikalna stranka imaće 81 poslanika, Demokratska stranka 64, koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 47, G17 plus 19, Socijalistička partija Srbije 16, a koalicija okupljena oko Liberalno-demokratske partije 15 mandata.

Od stranaka nacionalnih manjina, Savez vojvođanskih Mađara imaće tri poslanika, bošnjačka kolicija Lista za Sandžak dva, a Unija Roma Srbije, Koalicija Albanaca Preševske doline i Romska partija po jedan mandat.

Kako stranke zbrajaju mandate

Saopštavanje zvaničnih rezultata je, kako navode državni zvaničnici i stranački predstavnici, preduslov za početak konsultacija o formiranju vlade Srbije. Međutim, pojedine stranke, pre svih Demokratska stranka Srbije, već su izračunale kako su stranke vladajuće koalicije ostvarile pobedu na izborima.

Nakon što je lider DSS-i predsednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica, izračunao u sredu da su stranke koje čine aktuelnu vladu dobile najviše glasova na izborima, što je, prema njemu, podrška Vladi Srbije, i ostali članovi DSS-a ocenjuju da je to pravilan zbir glasova.

Funkcioner DSS-a Radomir Naumov kaže da je Koštunica dobio izrazitu podršku.

"Veće mi je zadovoljstvo to što su stranke vladajuće koalicije osvojile 28 odsto glasova kada se sve sabere, što znači da je to uopšte jedinstven primer u zemljama tranzicije da vladajuće stranke osvoje toliki broj glasova. Prethodna vlada je na prethodnim izborima osvojila 12 odsto glasova", navodi Naumov.

Čelnici DSS-a u svojoj računici zbrojili su i glasove Srpskog pokreta obnove, koji nije prešao cenzus i koji je u svojoj predizbornoj kampanji često kritikovao rad Vlade.

Takođe, sabrani su i glasovi G17 plus, koji je još pre izbora napustio Koštuničinu vladu. U G17 plus ne podržavaju Koštuničino sabiranje glasova. "G17 plus će govoriti u ime svoje političke opcije, nećemo se zaista sabirati ili oduzimati", kaže Zvonko Obradović iz te stranke.

"Mi smo veoma zadovoljni saradnjom koju smo imali sa DSS-om u vladi. Drugo, na stranu zbiranje, mislim da čak nije ni dobro, ali partije DSS i G17, kada saberete, dobile su u procentima koliko i najjača opoziciona politička demokratska opcija", rekao je on.

U zbrajanje glasova se uključila i Srpska radikalna stranka. Generalni sekretar te stranke, Aleksandar Vučić, kaže da ne samo da stranke "demokratskog bloka" nisu osvojile dvotrećinsku većinu u parlamentu, nego su, takoreći, izjednačene u broju glasova sa "patriotskim" strankama.

"Demokratska stranka 22 odsto, zatim DSS 16 odsto, G17 sedam osto, LDP pet odsto. Kada dodamo i restlove od onih delova procenata, dođemo do 51 odsto. Ali, u tih 51 odsto se ubrajaju i Velja i Palma, za koje su tvrdili da nisu demokratske snage. Znači da su na ivici", rekao je Vučić.

Cesid: Matematika je jasna

Analitičar Cesida Zoran Lučić, povodom ovakvog brojanja glasova, poručuje strankama da je matematika jasna, da se glasovi pretvaraju u mandate i da je to jedini način utvrđivanja koliko je neka stranka jaka u parlamentu.

"Zbraja se koliko je ko dobio glasova i mandata i ne može se računati SPO jer nije u parlamentu", kaže on.

"Celu ovu zbrku oko toga koliko je ko osvojo glasova i mandata rešiće RIK", kaže on. Lučić napominje da se jačina neke stranke može računati i u njenom koalicionom potencijalu i da, prema tom kriterijumu, radikali nemaju skoro nikakvu snagu i da bi bilo potpuno prirodno da DS, DSS i G17, koje imaju u ukupnom zbiru dovoljan broj mandata da formiraju vladu, to i učine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.