RIK: Izlaznost 61 odsto

Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Izlaznost 61 odsto

Izlaznost (CeSID)

Beograd, Novi Sad, Kosovska Mitrovica -- RIK saopštio da je na predsedničke izbore u Srbiji izašlo 61,07 odsto upisanih birača, po podacima sa 29,20 odsto biračkih mesta.

Na današnjim predsedničkim izborima u Srbiji zabeležen je najveći odziv na izborima za predsednika održanim od 2000. godine. Kako je kazao izvršni direktor CeSID-a Zoran Lučić, već sada je nesumnjivo da je "odziv strahovito veliki", jer je izlasnost na ovim izborima veća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i od prethodnih parlamentarnih i od ranijih predsedničkih izbora.

I prema proceni CeSID-a, izlaznost je 61 odsto na državnom nivou - najveća je u Vojvodini, 62 odsto, zatim u centralnoj Srbiji 61 odsto, u Beogradu je izašlo 57,6 odsto, a na Kosovu 49,9 odsto upisanih glasača.

U Srbiji je do 18 časova na predsedničke izbore izašlo 53,45 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija. Prema podacima RIK-a, na predsedničkim izborima u Srbiji do 18h, u centralnoj Srbiji glasalo je 53,29 odsto birača, u Vojvodini 53,88 odsto, a Beogradu 49,36 odsto birača.

Na predsedničkim izborima 13. juna 2004. godine 47,7 odsto u prvom krugu, a 48,7 odsto u dugom krugu, dok je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima glasalo 60,4 odsto birača, odnosno 4.020.744 građana.

Biračko pravo je imalo 6.708.697 građana Srbije, koji su glasali na 8.481 biračkom mestu. Za pobedu u prvom krugu izbora potrebno je dobiti natpolovičnu većinu glasova izašlih birača. Ako se to ne dogodi, glasanje se ponavlja za 15 dana, a u drugi krug ulaze dva kandidata sa najvećim brojem glasova.

Glasanje u inostranstvu omogućeno je na 65 biračkih mesta u 36 zemalja. Glasači koji imaju prebivalište u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD i Portugalu glasali su juče.

Današnji izbori, koji su raspisani 12. decembra prošle godine, peti su predsednički izbori od 2000. godine, a deveti od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

"Odraz ponude celog političkog spektra"

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovo Bakić je izjavio za B92 da se današnji izbori razlikuju od ranijih, jer se nekada mislilo da veći odziv mladih znači pobedu kandidata opozicije, a da, međutim, na ovim izborima Srpska radikalna stranka ima veliki broj prstalica među mladima.

"Veliki odziv znači da su sve strukture izašle na glasanje", rekao je Bakić.

On je rekao da će mađarska nacionalna manjina u drugom krugu izbora glasati za demokratskog kanidata, jer se na ovim izborima odlučuje da li će Srbija krenuti ka EU ili ne.

"Ako Srbija ne ide evropskim putem, oni će ostati izolovani, i jako im je važno da se ide ka Evropi", rekao je Bakić.

Njegov kolega Slaviša Orlović rekao je da su političke stranke u Srbiji, posle uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine, ove godine "postale punoletne" i da su "svi izvukli pouku da je glavna poruka - ako glasate izbor je vaš, a ako ne, onda neko drugi odlučuje", i dodao da postoji tendencija sazrevanja birača.

Zoran Stojiljković rekao je da je na današnjim izborima za predsednika Srbije bila "zastupljena cela lepeza opcija", najviše u Vojvodini, gde je zato najveći odziv, a da u Beogradu to nije slučaj, pa je zato odziv manji.

Direktor Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da će rezultati predsedničkih izbora dati jasniju partijsku sliku nego što su to dali parlamentarni izbori održani 2007.

"Sada će biti jasno ko je pobednik, a ko gubitnik. što je posle parlamentarnih izbora ostalo nejasno, jer su pojedine partije. koje su relativno loše prošle na izborima, ostale na vlasti", rekao je Goati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.