RHMZ: Rekordna visina snega u Beogradu!

Izvor: Mondo, 26.Jan.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ: Rekordna visina snega u Beogradu!

Visina snega koji u Beogradu pada od 22. januara iznad je proseka u poslednjih 50 godina, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Prema podacima u prethodnih 50 godina, prosečna maksimalna visina snežnog pokrivača zabeležena u Beogradu je 26 centimetara, dok je poslednja 'snežna epizoda', koja je počela 22. januara, donela sneg visine 35 centimetara, do 40 centimetara na periferiji Beograda", kaže za Tanjug direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

"Generalna ocena je da je od 22. januara zabeležena prosečna količina snega koja nije zabeležena u proteklih nekoliko godina, tačnije od februara 2012. godine", rekao je Nikolić.

POGLEDAJTE:

U celoj Srbiji visina snežnog pokrivača se kreće od 10 do 40 centimetara, dok je u brdskim predelima od 30 do 50 centimetara.

Kopaonik beleži najveću visinu snežnog pokrivača - 109 centimetara.

Otežan saobraćaj u Beogradu, skraćeno više linija

Snežne padavine se mere pomoćnu takozvanog snegomernog lenjira u meteorološkom krugu, odnosno u tri tačke, od kojih se uzima srednja vrednost, dodaje Nikolić.

Prema njegovim rečima, visina snega zavisi i od lokalnih oslova - orografije terena, vetra koji stvara nanose, itd.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Visina snega iznad proseka u poslednjih pola veka

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2019

Visina snega koji u Beogradu pada od 22. januara iznad je proseka u poslednjih 50 godina, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu...- Prema podacima u prethodnih 50 godina, prosečna maksimalna visina snežnog pokrivača zabeležena u Beogradu je 26 centimetara, dok je poslednja ''snežna epizoda'',...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.