RHMZ: Obilne padavine i porast reka donosi Đenovski ciklon

Izvor: B92, 02.Maj.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ: Obilne padavine i porast reka donosi Đenovski ciklon

Beograd -- Zbog očekivanih obilnijih padavina tokom noći, izazvanih Đenovskim ciklonom koji se približava Srbiji, moguć je porast vodostaja na više reka, navode iz RHMZ.

Osim toga, hidrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković kaže da će doći i do manjih lokalnih izlivanja na bujičnim vodotokovima.

On je za agenciju Beta rekao da se radi o za ovo doba godine uobičajenim vremenskim prilikama i pojavama da je RHMZ preventivno upozorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nadležne i javnost.

Vladiković je naveo i da se Đenovski ciklon javlja dva puta godišnje, u proleće i na jesen, a da nastaje oko đenovske rivijere, između Italije i Francuske.

"Dok stigne, preko Italije i Jadranskog mora, do Srbije uobičajeno je da oslabi, ali očekujemo,tokom noći i sutra veću količinu padavina", rekao je on.

Vladiković je dodao i da je RHMZ obavestio nadležne u Srbiji o prognoziranim padavinama i da je u kontaktu i sa Sektorom Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

"Večeras, tokom noći i sutra u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se od 20 do 50 milimetara kiše, lokalno i više, naročito na istoku", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), "vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava".

Umeren i veći porast vodostaja prognoziran je i na gornjim tokovima Zapadne Morave s pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), kao i Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

"Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja", naveo je RHMZ ,koji je za sredu 4. maj prognozirano je postepeno slablјenje padavina.

Povodom najavljenih obilnijih padavina reagovala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je ranije tokom dana pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu preventivne mere i budu spremna da reaguju u slučaju poplava.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je saopštilo da je Mihajlovićeva pozvala nadležne iz tog resora da preduzmu sve plansko-preventivne mere kako bi reagovali u skladu sarazvojem situacije, jer velika količina padavina može oštetiti saobraćajnu infrastrukturu i objekte u izgradnji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.