RFZO nije dao devojčici da se leči

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO nije dao devojčici da se leči

Novi Sad -- Novosadska porodica Mirosavljević je nakon tri godine suđenja dobila spor protiv RFZO-a, jer je uskratio pravo na dijagnozu sedmogodišnjoj Zoji.

Ovo je, iako još uvek prvostepena, prva takva presuda u Srbiji. Fondu je naloženo da porodici nadoknadi materijalne troškove u iznosu od oko 5000 funti.

Do svoje treće godine, Zoja je bila zdrava i vesela devojčica. Međutim, stanje joj se naglo pogoršalo i počela je da gubi telesne funkcije. Lekari nisu mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da utvrde dijagnozu i Zoja je hitno upućena u inostaranstvo.

"U Republičkom fondu nas na komisiji odbijaju, sa objašnjenjem da su oni, citiram doktorku, sigurni da se radi o laforinoj epilepsiji i neće da troše državne pare na Zoju. Kad sam ih ja pitala kako mogu da budu sigurni, a ni krv joj nisu izvadili, za tako ozbiljnu dijagnozu je potrebna i krvna i genetska analiza, nisu dali nikakvo objašnjenje", kaže Bojana Mirosavljević, Zojina majka.

Pošto država nije stala iza njih, za dva dana su morali da skupe 40 hiljada evra kako bi Zoja uopšte bila primljenja u bolnicu u Londonu. Nažalost, tamo joj je dijagnostikovala strašna Batenova bolest. Zbog toga su roditelji odlučili da tuže Fond, kako, prema njihovim rečima, nijedno dete nikada više ne bi godinama čekalo na lečenje.

"Piše da je republički fond protivzakonito oduzeo mojoj Zoji pravo na dijagnozu, a samim tim i lečenje. Našem detetu je oduzeto osnovno ljudsko pravo, pravo da se zna od čega boluješ. Mi smo tome morali da stanemo na put i sada napokon malo mirnije spavamo", dodaje devojčicina mama, Bojana.

U Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje kažu da su uložili žalbu i da neće davati izjave dok presuda ne bude pravosnažna. Za to vreme, roditelji i dalje sakupljaju novac za novi odlazak u Kinu na skupo lečenje matičnim ćelijama. U Americi se trenutno ispituje lek za Batenovu bolest. Do tada će Zojini roditelji mesečno davati 1000 evra na lekove, a mnoge od njih je moguće kupiti samo na crnom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.