RFZO kriv za nestašicu vakcina

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RFZO kriv za nestašicu vakcina"

Beograd -- Predsednik Lige za imunizaciju Zoran Radovanović kaže da je za nestašicu petovalentnih vakcina odgovoran RFZO, jer tender za nabavku nije bio raspisan na vreme.

"Nema potrebe za obmanjivanjem građana, jer tender uopšte nije bio raspisan. Kako je moglo od 1. januara da se pređe na petovalentnu vakcinu, kada je tender raspisan tek 17. januara?", kazao je za agenciju Beta Radovanović, povodom izjave direktora RFZO Momčila Babića da se proizvođači nisu javili na tender >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za nabavku, iako su imali obavezu.

On je rekao da je problem u tome što je "RFZO bežao od proizvođača tokom čitave 2013. godine, iako su proizvođači ukazivali na neophodnost dogovora".

"Fond je prvi sastanak prihvatio tek 26. decembra 2013. i pitao proizvođače da li za pet dana može da počne proizvodnja. Proces proizvodnje traje bar 22 nedelje, a bar pola godine ranije je potrebno da se najavi i potpiše ugovor. Svi koji su u prvoj polovini 2013. godine raspisali tendere, dobili su vakcine za 2014. godinu", objasnio je predsednik beogradskog udruženja zdravstvenih radnika.

On je ocenio da su u državi "ma koliko malo para bilo, prioritet vakcine, jer su one najbolje, najjeftinije i najcelishodnije što savremena medicina može da ponudi".

Komentarišući šestovalentnu vakcinu za bebe "Infanriks heksa", on je ukazao da sada imamo oko 300 tih vakcina, a da je samo za vakcinaciju potrebno 210 000 komada.

"Proizvođač nije tražio da se sada uvede ta vakcina. Dozvola je obnovljena, ali to je za one koji kupuju u apotekama, uglavnom strance i ljude koji imaju decu u inostranstvu. Sada imamo oko 300 tih vakcina, a nama treba 210.000 samo za vakcinaciju", zaključio je Radovanović.

Farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn (GlaxoSmithKline) saopštila je ranije da je u prvom kvartalu ove godine Srbiji isporučila potrebne petovalentne vakcine Infanrix-IPV+Hib, a da je više puta ukazivala na značaj blagovremenog raspisivanja tendera za vakcine u Srbiji.

Ta kompanija je navela da je praksa u većini zemalja u kojima Glakso Smit Klajn posluje da se isporuke za 2014. godinu ugovore na tenderima zaključenim do sredine 2013. godine.

Podsetimo, u apotekama u Srbiji u poslednjih nekoliko dana vlada nestašica petovalentnih vakcina Pentaxim i Infanrix, koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize. Roditelji dece koja su primila prvu dozu petovalentne vakcine u paničnoj su potrazi za još dve doze vakcine za revakcinaciju.

U Srbiji ih nema, a u regionu ima, ali nadležni kažu da se roditeljima ne preporučuje da sivim kanalima nabavljaju vakcine za decu, jer se prekida hladni lanac čuvanja vakcina.

Umesto toga, država je roditeljima preporučila da, umesto dosadašnjim petovalentnim vakcinama, decu revakcinišu Torlakovim, za koje kažu da su potpuno bezbedne.

Dok udruženje Roditelj i portal Bebac optužuju državu da je kriva za situaciju s vakcinama,država to negira i krivicu prebacuje na proizvođače petovalentnih vakcina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.