REZULTATI ANKETIRANJA ZA RAD U RUMUNIJI: U pečalbu hoće 551 Banaćanin

Izvor: Kurir, 13.Maj.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZULTATI ANKETIRANJA ZA RAD U RUMUNIJI: U pečalbu hoće 551 Banaćanin

Želju da se zaposle u nekoj od fabrika u pograničnom delu Rumunije, izrazili građani opština Kikinda, Nova Crnja i Novi Bečej

KIKINDA: U iščekivanju potpisivanja međudržavnog  sporazuma o međusobnom angažovanju radne snage između Srbije i Rumunije, rezultati ankete koja je sprovedena u kikindskoj filijali NSZ, pokazali su da značajan broj nezaposlenih rešenje vidi u odlasku u pečalbu. Samo u obližnjem rumunskom gradiću Semiklušu, kompanijama „Zopas“ i “Delfi”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nedostaje oko 800 radnika.

I američkoj firmi „Flekstroniks“, koja ima pogon u Temišvaru, ove godine biće neophodan veći broj radnika. Sa druge strane granice, u  kikindskoj opštini za poslom vapi nešto više od 5.700 ljudi:

- Želju da se zaposli u pograničnom delu Rumunije izrazila je 551 osoba. Sem građani opština Kikinda, da postanu gastarbajteri, zainteresovane su i naše komšije iz Nove Crnje i Novog Bečeja.

Spisak evidentiranih je šarenolik. Na njemu su osobe različite starosne dobi,  a za nijansu je više muškaraca nego žena- predočava za Kurir Saša Tanackov, sekretar za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.Rezultati anketiranja pružiće Rumunima jasniju sliku o kvalitetu radne snage  koju, kako je ranije rečeno, očekuje minimalna zarada od 1.000 leja, odnosno 220 evra:

- Rumunski poslodavci su rekli da garantuju minimalac, međutim, nakon probnog perioda, postoji mogućnost za potpisivanje i boljih ugovora. O tome tek treba pričati kada se bude zatražio konkretan broj radnika iz Srbije-pojašnjava Tanackov i dodaje da je zadovoljan u kom pravcu se odvijaju pregovori u vezi sa međudržavnim sporazumom:

-Ukoliko se to desi ove jeseni bićemo zadovoljni, jer je za postizanje ovakvih sporazuma, ponekad, neophodno nekoliko godina rada i usaglašavanja. Opština Kikinda je početkom decembra prošle godine, inicirala potpisivanje međudržavnog sporazuma. Na poslednjem sastanku u Vladi Srbije sa predstavnicima Ministarstva rada i Ministarstva spoljnjih poslova, čuli smo da je sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Rumunije pripremljen i da se uskoro očekuje njegovo potpisivanje. Tada ćemo biti bliži toliko željenom sporazumu-zaključuje Tanackov.

Važne brojke

Dve rumunske fabrike traže 800 radnika

Želju da rade u njima iskazala 551 osoba iz Srbije

Poslodavci nude minimalnu zaradu od 1.000 leja

U kikindskoj opštini nezaposleno oko 5.700 ljudi

(S.U.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.