REVOLUCIONARNO: Naučnici RAK OTKRIVAJU U GENIMA!

Izvor: Telegraf.rs, 06.Avg.2016, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REVOLUCIONARNO: Naučnici RAK OTKRIVAJU U GENIMA!

Kod četiri od dvadeset žena obolelih od raka jajnika koje su testirane na mutacije u genima BRCA 1 i BRCA 2, odgovornim za nastanak karcinoma dojke i jajnika, na aparatu za sekvenciranje obezbeđenom iz donacije i sa ograničenim, malim brojem kompleta za analize takođe iz donacije, dokazano je da je bolest genetski uslovljena.

Ove žene bi, da žive u bogatijoj zemlji, bez problema dobile takozvanu ciljanu terapiju, koja značajno produžava život, prenose Novosti.

U Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << se  ti lekovi još ne obezbeđuju o trošku zdravstvenog osiguranja i skupi su, pa će se obolele žene privremeno, bar do kraja godine, lečiti iz donacije. 

Genetičari i onkolozi ukazuju na to da bi se moralo naći sistemsko rešenje i za testove i za terapiju. Testiranje na BRCA mutacije je izuzetno važno, kako za dalje lečenje već obolelih žena, tako i za preventivu kod onih koje, za sad, imaju samo naslednu predispoziciju. Ciljana terapija omogućava značajno bolju prognozu lečenja.

Iz donacije su obezbeđeni kompleti za testiranje do kraja godine, a na isti način sve žene obolele od raka jajnika kod kojih se, takođe do kraja godine, dokaže genetska osnova bolesti, dobiće i ciljanu terapiju.

FOTO: Tanjug / Sava Radovanović

Stav onkologa je da bi ciljanu terapiju trebalo uvrstiti među lekove koji se dobijaju na teret zdravstvenog osiguranja, a sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje traži se način za testiranje većeg broja žena koje za to ispunjavaju uslove. Aparat za sekvenciranje nabavljen je 2006. godine, a sve dosad je praktično bio beskoristan jer Institut za onkologiju i radiologiju Srbije nije u mogućnosti da sam obezbedi izuzetno skupe reagense za testove.

- Hemikalije su veoma skupe, nismo imali adekvatnu opremu, a poslednjih nekoliko godina smo bili u situaciji da nam se i aparat pokvario - kaže Mirjana Branković Magić, načelnica Odeljenja za eksperimentalu onkologiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i dodaje: - Iz donacije je obezbeđeno 100 kompleta i ponovo smo počeli da radimo testiranje. Za to smo dobili saglasnost Ministarstva zdravlja i sada ćemo pokušati sve što je neophodno da aplikujemo kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da ugovorimo određen broj usluga za nasledni kancer za sledeću godinu.

Doktorka Ljuljana Stamatović, onkolog u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije ukazuje na to da je značaj karcinoma jajnika nesrazmerno veći od njegove učestalosti, jer je to najsmrtonosniji ginekološki karcinom.

- Iako čini manje od četvrtine svih malignih bolesti ginekološkog trakta, uzrok je smrtnih ishoda čak polovine žena obolelih od ginekoloških malignih tumora - kaže dr Stamatović.

U centralnoj Srbiji je za godinu dana dijagnostikovano 935 obolelih od raka jajnika, a 530 žena je umrlo od ove bolesti.

- Čak kod 75 odsto pacijentkinja bolest je u mometu postavljanja dijagnoze u uznapredovalom stadijumu - objašnjava dr Stamatović. - Skrining, prevencija i rana dijagnoza ne mogu bitnije uticati na učestalost javljanja karcinoma jajnika, niti poboljšati prognozu, pa se napori moraju usmeravati na bolje lečenje. Karcinom jajnika se može smatrati hroničnom bolešću kod većine žena kada dostupnost "novijih" standardnih citotoksičnih lekova, kao i ciljane terapije, omogućava bolji dugotrajni ishod.

Dr Stamatović kaže da od 85 do 90 odstvo svih karcinoma jajnika čine karcinomi epitelijalnog porekla, a od 10 do 14 odsto su udruženi sa naslednim BRCA 1 ili 2 mutacijama.

- Jedna terećina ukupnog broja pacijentkinja sa karcinomom jajnika koje su nosioci BRCA mutacija nemaju porodičnu anamnezu za karcinom dojke ili jajnika, ili im je bolest dijagnostikovana posle 60 godina - navodi dr Stamatović. - To znači da ograničavanje BRCA testiranja prema porodničnoj anamnezi ili starosnoj dobi može značiti da će biti propuštene neke žene koje jesu nosioci BRCA mutacija.

Za zdrave žene testitanje je važno zbog prevencije bolesti i eventualno uklanjanja jajnika ili dojki kod već obolelih radi daljeg lečenja.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Rak dojke i jajnika leče - donacije!

Izvor: Večernje novosti, 06.Avg.2016

Obolele žene, genetičari i onkolozi čekaju da se sistemski reši problem testiranja genetske predispozicije za maligne tumore. Posle višegodišnje pauze, na aparatu dobijenom kao pomoć počele analize mutacije dva gena, sa testovima dobijenim na poklon KOD četiri od 20 žena...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.