Izvor: B92, 30.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RESTRIKCIJE NAREDNE NEDELJE OSTAJU NA SADASNJEM NIVOU

Havarijske restrikcije struje u Srbiji se nastavljaju u istom obimu i naredne nedelje, izjavili su zvanicnici "Elektroprivrede Srbije". Kako prenosi Radio B92, oni su, medjutim, nemocno priznali da ne znaju sta nas ceka tokom celog juna, s obzirom na dotrajalost postrojenja i remonte koji tek pocinju. Sto se remonata tice, Vlada Srbije je prosle nedelje obezbedila za EPS 2 milijarde dinara, koji se vec koriste za ove namene. To je potvrdio i direktor termoelektrane "Nikola Tesla" Bosko Buha. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prema njegovim recima, u planu je da se remonti skrate, sto ce novac koji je vec uplacen, pomoci.

Glavni dispecer EPS Dragan Vignjevic je objasnio da trenutno ne postoji bojazan od ostrijih restrikcija, jer su Madjari odustali od najavljenih remonta, sto znaci da ce struja iz donacija bar jos mesec dana pristizati u Srbiju kroz njihove dalekovode. Vignjevic je najavio i da ce se EPS "u narednom mesecu osloniti na sopstvene izvore napajanja". "Kad se zavrse remonti, na neki nacin cemo pokusati da servisiramo deo obaveza, da vratimo elektricnu energiju pozajmljenu iz prethodnog perioda", dodao je on.

Ministar energetike u Vladi Srbije Goran Novakovic smatra da su letnja iskljucenja jedina garancija za tople i osvetljene domove preko zime. "Sve sto radimo u naredna 4 meseca je u funkciji da Srbija ima struju od novembra nadalje, kada bude najpotrebnija", rekao je on. To, prema njegovim recima, znaci da se sada rade remonti termoelektrana i iskljucujuju blokovi u remontu, pa zbog toga "sad nemamo proizvodnju, da bismo ih odremontovali kako treba i da bismo imali struju najesen". Novakovic je dodao da, iako postoji takva mogucnost, EPS ne zeli sada da trosi akumulacije, jer zeli da ih sacuva za zimu. "Vracamo sada nesto malo struje Grcima, da bismo od njih dobili struju zimi, gledamo da uvezemo sto je vise moguce struje, ali postoji jedan detalj, a to je da imamo jako malo para", zakljucio je Novakovic. U jun ulazimo sa starim restrikcijama i novim racunima za struju uvecanim za 40 odsto, po cenovniku koji Vlada Srbije treba da usvoji u cetvrtak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.