REŠENJE PROBLEMA SVIMA ISPRED NOSA: Kako izbeći neki novi Ribnikar

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2023, 14:48

REŠENJE PROBLEMA SVIMA ISPRED NOSA: Kako izbeći neki novi "Ribnikar"

Kako prekinuti praksu traženja pomoći na pogrešnom mestu?

Skroz je normalno priznati ako imate neki problem i još normalnije da se nekome zbog toga obratite za pomoć.

Nažalost, u našem mentalitetu, i na ovom balkanskom podnevlju generalno, traženje profesionalne psihološke ili psihijatrijske pomoći je još uvek ozbiljna tabu tema.

Kakav god da je problem, većina nas će se radije izjadati frizeru, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << taksisti ili konobaru - to je kod nas "normalno". Dve stvari nisu kako treba u ovoj praksi:

Prva je ta što opterećujemo te ljude svojim problemima, iako nisu dužni da ih slušaju, a druga je ta što, pored sveg opterećenja koje smo "bacili" na njih, oni ne mogu da nam pruže adekvatnu pomoć, jer to, na kraju krajeva, i nije njihov posao.

Povučeni iskustvom iz nedavnih tragedija, od kojih se ovaj narod neće skoro oporaviti, psiholozi i psihijatri apeluju da roditelji treba da razgovaraju sa svojom decom, a ako uoče neko sumnjivo ponašanje kod njih, apsolutno, bez oklevanja, treba da se obrate profesionalcu, jer su oni tu zbog njih.

Kako bismo promenili celokupnu situaciju, prvo moramo da pođemo od sebe, a prvi korak u tome jeste priznavanje kad nešto nije u redu i prestajanje dobro poznate prakse guranja problema pod tepih.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu, u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brojevi telefona koje možete pozvati su:

06386817570638682217

Takođe, u iste svrhe, otvorena je i linija na Klinici za psihijatriju - 0668300854

Još jednom napominjemo:

Traženje profesionalne psihološke i psihijatrijske pomoći je potpuno normalno i u redu. Niko Vas neće osuđivati zbog toga, a pomoć profesionalca Vam može doneti samo dobro. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.