REPUBLIKA SRPSKA PROSLAVILA SVOJ ROĐENDAN: Na kraju svečanosti premijerno prikazan film Koridor 92 (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2021, 10:46

REPUBLIKA SRPSKA PROSLAVILA SVOJ ROĐENDAN: Na kraju svečanosti premijerno prikazan film "Koridor 92" (FOTO/VIDEO)

Danas je Republika Srpska proslavila dan kada je osnovana 9. januara 1992. godine

Nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH, a ovaj praznik dočekuje svečano.

Svečanost ulicama Banjaluke, kojom se svake godine obeležavao ovaj najznačajniji praznik srpskog naroda u BiH, ove godine je zbog epidemije koronavirusa odložena do Vidovdana.

Sve o obeležavanju Dana Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << možete pratiti klikom na ovaj LINK.

Dokumentarno-igrani film "Koridor 92" o jednoj od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske, autora Slađane Zarić, večeras je premijerno prikazan u okviru obeležavanja Dana Republike Srpske.

Film "Koridor 92" bavi se hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske - bitkom za proboj koridora u Posavini.

Bila je to bitka koja je definisala dalju sudbinu Republike Srpske, bitka koja je spojila zapadni i istočni deo Srpske, bitka koja je ponovo uspostavila vezu Banjaluke sa Bijeljinom i Beogradom.

U čast Dana Republike Srpske, 9. januara, u Banjaluci je priređen veličanstven vatromet uz zvuke "Marša na Drinu".

Republika Srpska obeležila je svoj dan i 29. rođendan nizom manifestacija, a RTRS je u Banjaluci tim povodom priredila vatromet.

 Prethodno je održana svečana akademija, a čestitke su stigle sa svih strana.

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon čestitao je Dan Republike Srpske.

- Srećan ti rođendan, draga Republiko Srpska! Svim Srbima zapadno od Drine želim srećan dan Republike Srpske, a svima vama koji danas slavite Svetog arhiđakona Stefana, srećnu slavu! - napisao je Gujon na Tviteru.

Срећан ти рођендан драга Републико Српска! Свим Србима западно од Дрине желим срећан дан Републике Српске а свима вама који данас славите Светог архиђакона Стефана, срећну славу! pic.twitter.com/8Ro5zZnpbZ

— Arno Gujon (@ArnoGujon) January 9, 2021

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na svečanoj akademiji povodom  Dana Republike, da se za Srpsku, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno.

- Danas proslavljamo 29. rođendan naše Republike. I mada smo svaki dan ponosni na ono što imamo, 9. januar je uvek poseban praznik jer je to dan koji nas okuplja i spaja na poseban način. Tako je i danas, iako ove godine Dan Republike obeležavamo u uslovima pandemije, uz epidemiološke mere i na ponešto drugačiji način - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da to, ipak, ne umanjuje značaj ovog dana, a radost s kojom se ovaj praznik obeležava širom Republike Srpske najbolje govori koliko je on ukorenjen u narodu i koliko je uzaludan trud onih koji ga osporavaju.

- Zbog toga i ove godine, od Hercegovine do Krajine, od Drine do Une, sa visoko podignutim zastavama, ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo, kao i naše pravo da budemo svoji na svome - poručila je predsednica.

Ona je istakla da tu slobodu i pravo Srpskoj niko nije poklonio i da "mi odlično znamo da zahvalnost za slobodu koju uživamo ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima koji su želeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu".

Cvijanović je poručila da smo svi dužni da cenimo tu žrtvu, da poštujemo stradale, da vodimo računa o njihovim porodicama i pamtimo sve one koji su bili na visini zadatka onda kada je bilo najteže.

- Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas - istakla je ona, prenosi RTRS.

Cvijanović je posebnu zahvalnost iskazala zdravstvenim radnicima, koji ulažu nadljudske napore kako bi sačuvali svaki ljudski život i koji se od početka ove pandemije nalaze na prvoj liniji fronta.

Odavanjem počasti borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu kod spomenika na Trgu kralja Petra I Karađorđevića i u Spomen sobi danas je u Bijeljini obeležen 9. januar - Dan Republike.

Na dvadesetdevetu godišnjicu osnivanja Republike Srpske, cveće na spomenik poginulim borcima položili su gradonačelnik i predsednik Skupštine Grada Bijeljina, delegacije udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, poslanici u zakonodavnim telima Republike Srpske i BiH, odbornici u Skupštini Grada, predstavnici Oružanih snaga BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i brojni sugrađani.

Srbija voli, poštuje i podržava RS, na to je obavezuje ne samo ubedljiva većina mišljenja građana, već i međunarodno pravo i Dejtonski mirovni sporazum i iz toga proističe i dužnost Srbije da brine o Republici Srpskoj, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

- Srpski narod u Republici Srpskoj treba da bude ponosan na ono što je stvorio. Republiku Srpsku može da razgrađuje i razvodnjava samo onaj koji ju je stvarao, jer ona je istorijski i politički činilac i nepromenjiva činjenica - rekao je Selaković u video obraćanju na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana RS.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija i danas, kao što je činila u prošlosti, poštuje teritorijalni integritet BiH, "ljubomorno čuvajući svoje specijalne i paralelne veze sa RS i sa svojim srpskim narodom" i naglasio da upravo zajedno sa tim, Srbija se trudi i trudiće se da gradi dobre i kvalitetne odnose sa Federacijom BiH i sa druga dva konstitutivna naroda.

- Srbija želi da pomogne čitavom našem regionu, da postane zamajac ekonomskog razvoja, koji će etiketu sukoba i teške prošlosti zameniti atributima zajedničkog i uspešnog napretka i budućnosti za koji vredi marljivo i posvećeno raditi - rekao je Selaković.

Naveo je da bi zajednički cilj morao da bude i hvatanje koraka sa razvijenim delom čovečanstva, sa onima koji su napredovali na svim poljima, dok su se narodi ovoga regiona bavili teškim i krvavim sukobima, suočeni sa ratnim strahotama i svim iskušenjima koja su iz toga proistekla.

Težnja ka društvu evropskih vrednosti, između ostalog, kaže ministar Selaković, jeste želja da se nadoknadi sve ono što su ta teška vremena ostavila kao posledice i da su potrebne razvojne ideje i prilike, "koje nećemo čekati, već koje ćemo sami stvarati", te energični i preduzimljivi, sposobni poslovni ljudi, investicije - potreban je tehnološki priključak sa ostatkom sveta.

Prema njegovim rečima, Srbija pokazuje da je to moguće i da je siguran da to želi i da se za to bori i Republika Srpska, ali da je takođe siguran da će u toj borbi u budućnosti, svima biti značajno lakše ako budu svesni da se bore zajedno.

- Nijednog trenutka na svom razvojnom putu, Srbija nije odustala od svojih vrednosti i svojih posebnosti. I to ne treba da čini ni Republika Srpska. A ekonomski razvoj nije sam sebi svrha i vrhovno dobro. On je jasan put da društva u kojima živimo učinimo boljim i naprednijim, kako nam deca ne bi odlazila u svet u potrazi za srećom, već ostala među svojima, u sredini koja podstiče vrednosti, kao što su talenat, inovativnost i pamet - rekao je Selaković.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nije poklonjena, za nju su se izborili najbolji među nama, te da je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije.

- Ljubav prema otadžbini meri se učinjenim delima, a u izuzetno izazovnoj godina pandemije, poseban patriotizam su pokazali zdravstveni i prosvetni radnici, privrednici koji su očuvali radna mesta i svi građana koju su poštujući preventivne mere sačuvali svoje i zdravlje svojih bližnjih - poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Istakao je da je deveti januar dan kada se prisećamo stvaranja Republike Srpske, borbe za opstanak i svega onog što treba da učinimo da Republika Srpska bude bolja.

- Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska i moramo naučiti lekciju, koju su mojoj generaciji predali naši preci. Nemati državu je nešto što su Srbi naučili na najgori mogući način i u raznim bunama i nažalost i posljednjem građanskom ratu - izjavio je Dodik.

U Banjaluci se večeras povodom Dana Republike Srpske održava svečana akademija, koja je zbog pandemije korona virusa prilagođena televizijskom prenosu.

I ove godine za Dan Republike Srpske u Trebinju je slavljeničkom kolonom automobile obeležen je ovaj praznik. Automobili, okićeni zastavama Republike Srpske, krenuli su iz nekadašnje kasarne u tom gradu i prošli svim ulicama.

Dan Republike Srpske obeležili su i predstavnici Gradske boračke organizacije, kao i loklane uprave, koji su položili ceveće i zapalili sveće na Spomenik borcima palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Danas slavimo naš praznik, našu Republiku Srpsku, naše institucije koje imamo I uvek govorimo da je to naše blago. Ne smemo zaboraviti naše saborce koji su dali život za ono što mi danas imamo - Republiku Srpsku - rekao je Dejena Bodiroga, predsednik GBO Trebinje.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom na LINK.

Povodom 9. januara - Dana Republike, danas je u Banjaluci održan muzički defile Policijskog orkestra MUP-a Srpske.

Muzički defile - koncert Policijskog orkestra MUP-a održan je na relaciji Narodno pozorište Republike Srpske-Palata Republike-Trg Krajine.

Dirigent Policijskog orkestra Dušan Pokrajčić rekao je novinarima da je ovo veliki praznik za Republiku Srpsku, pa su odlučili da na repertoaru budu marševi, ali i srpske rodoljubive pesme.

Načelnik Odeljenja za Policijski orkestar Jelena Atlagić rekla je da je izuzetna čast i zadovoljstvo što su članovi orkestra danas ovde iako zbog pandemije virusa korona nema defilea kakav je bio prethodnih godina na obeležavanju Dana Republike.

- Ipak smo uspeli da se okupimo, da odsviramo za našu Republiku rodoljubive taktove - navela je Atlagićeva

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, pre početka muzičkog defilea Policijskog orkestra MUP-a Srpske povodom Dana Republike, družila se sa građanima Srpske ispred Palate Republike.

Predsednica je porazgovarala i fotografisala se sa građanima.

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Prethodno je u Palati Republike dodelila odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Nakon toga, Cvijanović je dočekala članove Policijskog orkestra MUP-a Srpske koji su održali muzički defile na relaciji Narodno pozorište Republike Srpske-Palata Republike-Trg Krajine.

Milorad Dodik je izjavio da uprkos godini koja je za nama 9. januar ostaje bitan datum za sve građane Republike Srpske i označava njenu definitivnu moć.

Više o govoru Milorada Dodika možete pročitati klikom na LINK.

Uz vijorenje trobojki u centru Banjaluke, i nepregledne kolone autobmobila, građani proslavljaju rođendan Republike Srpske.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je, da je proslava prilagođena epidemiološkoj situaciji, a svečani defile, kako je odlučeno na Organizacionom odboru, pomeren za Vidovdan ove godine.

Ovogodišnje obežavanje Dana Republike počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiji je prisustvovala predsednica Srpske.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije poručio je da treba čuvati Republiku Srpsku, koja će biti sve dok je Srba, jer samo oni koji pamte svoju prošlost mogu imati budućnost.

- Setimo li se naših predaka koji su vekove proveli u tami ropskih noći, tek tada ćemo znati šta Republika Srpska istinski znači onima koji je vole. Znači im slobodu, mir, dostojanstvo, spokoj - rekao je vladika u besedi objavljenoj na sajtu Eparhije povodom Dana Republike Srpske.

On je istakao da će Republika Srpska trajati sve dok je onih koji je poštuju.

- Mi Srbi znamo da smo svoj slobodarski duh, nasleđen od predaka, utkali u želju za slobodom, a ime te slobode danas je Republika Srpska. Zato, pamteći Srpsku moramo pamtiti one koji su je stvorili, ne dajući vremenu da njihova svijetla imena prekrije zaborav. Kako budemo pamtili njih, tako neka i mi budemo zapamćeni - rekao je episkop Sergije.

U Palati Republike u Banjaluci u toku je dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

Predsednica Srpske, na predlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, odlikovala je za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju, sprovođenju i pružanju medicinske pomoći, spasavanju ljudskih života, kao i svaki drugi vid podrške i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije kovida 19, a za čiji je doprinos zaslužan celokupan zdravstveni sistem kojeg čine svi zdravstveni radnici i nemedicinski sektor, heroje 2020. godine, i to Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica u Republici Srpskoj i pedesetpet domova zdravlja u Srpskoj.

Više o tome pročitajte OVDE.

Savez Srba Slovenije traži od zvanične Ljubljane da u popis stanovništva ove godine bude uključeno i izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti. To će, kažu, pomoći da srpska zajednica ostvari veća prava - dobijanje dvojnog državljanstva i statusa nacionalne manjine.

- Trenutna regulativa koja uređuje popis ne daje mogućnost stanovnicima Slovenije da se izjasne o verskoj i nacionalnoj pripadnosti - objašnjava, za, Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije i dodaje:

- Poslednji popis koji je to omogućio bio je 2002. i tada je pokazao da u Sloveniji živi oko 40.000 ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi. Već naredni iz 2011. nije to više dozvoljavao.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je rukovodstvu i građanima Dan Republike Srpske, 9. januar i poželeo mir, razvoj napredak i uspeh na svim poljima.

Kako je naveo, Republika Srpska je nastala pre svega kao izraz volje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini zbog nasilnog odvajanja BiH od SFRJ, a ona je garancija da će srpski narod barem u delu BiH živeti u slobodi.

U čestitki navodi i da se ne sme zaboraviti uloga Vojske RS u odbrani i da se ne smeju zaboraviti borci koji su u toj teškoj borbi položili svoje živote.

Više o tome pročitajte OVDE.

- Ukupno 784 pripadnika MUP-a Srpske dala su život za odbranu Republike Srpske i samim tim MUP je pokazao koliko je značajan za stvaranje Srpske - istakao je Lukač.

On je naveo i da je uloga MUP-a u poseratnoj Srpskoj jako značajna, jer ova institucija štiti bezbednost svakog građanina Republike Srpske.

- Srbija i Republika Srpska su u kulturnom i identitetskom smislu jedna kuća sa dvoje vrata. Samo u Novom Sadu studira oko 7.000 studenata iz Srpske, a sa obe strane Drine su upravo mladi, koji su najvažnija spona među državama, ti koji će sutra biti spremni da vode kompanije, opštine, države, da budu uspešni ljudi - napisao je Vučević i dodao:

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

- Želimo im da ostanu u svojim gradovima i državama, da nam se ne raseljavaju širom sveta, već da pomognu svojim znanjem države iz kojih su ponikli, jer samo oni, novom enegijom i snagom, garantuju dalji razvoj i napredak svojih sredina.

Njegovo visoko preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem danas je osveštao slavski kolač povodom Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana i prelomio ga sa najvišim rukovodstvom Republike Srpske u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Svečanom činu prisustvovali su predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Čin lomljenja slavskog kolača usledio nakon što je episkop Jefrem, uz sasluženje vladika, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

On je naglasio da Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske razvijajući specijalne odnose a da je interes da budu dobri odnosi i sa Sarajevom i BiH u celini.

Ocenio da stare želje o primeni principa islamske države kojih ima i danas ne treba skrivati kroz plašt građanske države kao što to čine danas neki faktori u Sarajevu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Dan Republike Srpske predsednici Željki Cvijanović.

Predsednik je reči podrške objavio na svom instagram nalogu, i počeo ga je usklikom: "Živela Srpska! Živela Srbija!"

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

- U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, od srca čestitam predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za dobro zdravlje, sreću i svaki napredak - napisao je Vučić.

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Republika Srpska je naš odgovor za sva stradanja, poniženja i omalovažavanja kojima su nas kao narod izlagali stotinama godina, pokušavajući da zatru našu nacionalnu i versku svest - napisano je na Tviter profilu SNSD-a.

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО СРПСКА! ♥️💙🤍

➡️ Република #Srpska је наш одговор за сва страдања, понижења и омаловажавања којима су нас као народ излагали стотинама година, покушавајући да затру нашу националну и вјерску свијест.https://t.co/juSmSzKvQj pic.twitter.com/ouqsi7ZJWf

— СНСД (@SNSDDodik) January 9, 2021

Iako su u Grčkoj na snazi striktne epidemiološke mere koje zabranjuju okupljanje više od 9 osoba, Dan Republike simbolično je proslavljen danas u prostorijama Predstavništva od strane zaposlenih i njihovih porodica.

Predstavništvo Srpske u Grčkoj obilježilo Dan Republike #RTRS https://t.co/Xd7AFYPReg

— rtrsvijesti (@RTRSvijesti) January 9, 2021

- Ovaj dan predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji. Dan kada srpski narod slavi slobodu i jedinstvo i dan kada ističemo da je Republika Srpska stvorena u miru i odbranjena u ratu. Dan Republike, bez obzira na sve okolnosti uvijek treba proslavljati, pogotovu u zemljama gdje se nalazi naša dijaspora, jer na taj način svim zemljama šaljemo poruku jedinstva srpskog naroda i poruku da Republiku Srpsku nikad niko ne može osporiti! - istakla je Jelena Jovanović, šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj.

- Srećan praznik i krsna slava našoj Republici Srpskoj i njenim građanima - napisao je Andrija Mandić na svom Tviter profilu, a povodom 9. januara Dana Republike Srpske.

Срећан празник и крсна слава нашој Републици Српској и њеним грађанима! #РепубликаСрпска је понос сваког Србина и симбол храбрости и одлучности нашег народа и његове борбе за слободу. Од времена Немањића, чију славу слави, она је наша највећа тековина западно од Дрине. 1/2 pic.twitter.com/EDZiciQtEZ

— Андрија Мандић (@amandic65) January 8, 2021

- Republika Srpska je ponos svakog Srbina i simbol hrabrosti i odlučnosti našeg naroda i njegove borbe za slobodu - naveo je Mandić u čestitki.

Na dan Svetog arhiđakona Stefana, svim žiteljima Bijeljine i Republike Srpske čestitke povodom Dana Republike Srpske, uputio je dr Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, "sa željom da dvadeset i deveti rođendan naše otadžbine proslavimo dostojanstveno, u miru i napretku".

- Verujem da ćemo se čvrstom voljom i istrajnošću izboriti da naša Republika Srpska postane zajednica pravde i napretka, kao i da živi u miru, slozi i ljubavi sa svim svojim građanima i susedima. Uveren sam i da ćemo sačuvati naš identitet, istoriju i nacionalne interese, istovremeno potpuno uvažavajući sve druge i drugačije od nas - poručuje mladi čelnik Bijeljine, koji tek 25 januara puni 33 godine, dakle nešto malo je stariji od RS.

Petrović je poželeo da, "zajedno sa drugima, očuvamo mir i stabilnost u regionu, kao i da se, odgovornim i poštenim radom, izborimo da Republika Srpska bude dom slobodnih i srećnih ljudi, kao i principijelni čuvar ljudskih prava i istinskih vrednosti".

Ruska gazeta objavila je tekst o proslavi 9. januara u Republici Srpskoj.

U tekstu se podsjeća da Srpska danas slavi 9. januar - Dan Republike Srpske, uz poruke koje pozivaju na mir i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjeća se na izjavu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika:

- Republika Srpska je, kao odraz ljubavi naroda, dokazala da je sposobna da preživi i u nemogućim uslovima i time ojačala u svojoj želji da se izbori sa svim izazovima.

U tekstu se ističe da Moskva u Republici Srpskoj vidi odgovornog partnera na Balkanu i podsjeća se na posjetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, te sastanak sa najvišim zvaničnicima Srpske.

Gazeta navodi da je Lavrov tada rekao da je Republika Srpska za Rusiju dugoročno dobar partner, te da Ruska Federacija cijeni prijateljske veze i povjerenje sa Banjalukom.

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, zato je očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

- Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje. Srećan nam praznik i da ga dugo slavimo - naveo je u čestitki Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista.

Princ Aleksandar je građanima poželeo dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu, a Republici Srpskoj stabilnost i dalji napredak.

Republiku Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da je Srpska garant slobode i postojanja srpskog naroda u BiH i zato jedinstveno i odlučno mora biti nastavljen njen razvoj i jačanje.

- Narodna skupština Republike Srpske, kao najviša zakonodavna institucija i temelj Republike, ostaće opredijeljena za dalji razvoj i izgradnju savremenog i demokratskog društva - rekao je Čubrilović.

On je istakao da je 9. januar 1992. godine istorijska činjenica koja ne može biti promijenjena.

- Tog dana, poslanici tadašnjeg saziva Skuštine imali su viziju na koji način da zaštite ugrožene interese srpskog naroda u BiH. Verujem da ćemo dugo godina obilježavati 9. januar - Dan Republike, kao jedan od najvažnijih datuma za stvaranje Republike Srpske - dodao je Čubrilović.

Predsednik SDS Mirko Šarović rekao je da je Dan Republike neupitan, uprkos brojnim pokušajima i nasrtajima da bude osporen, baš kao i sama Republika Srpska.

- Republici Srpskoj želim, pre svega, srećan veliki praznik. Ovo je trenutak prisećanja na one koji su bili hrabri i istrajni, koji su dali živote i omogućili da postoji Republika Srpska. Sećanja na one bolje i veće od nas, koji su od nemogućeg stvorili moguće i zavetovali nas da čuvamo i razvijamo našu Republiku - istakao je Šarović čestitajući 9. januar.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim građanima povodom Dana Republike Srpske.

- Danas obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, rođendan Republike Srpske, koja je garancija našeg opstanka i očuvanja naše slobode, tradicije i identiteta - naveo je Višković u čestitki i dodao, proslavljajući Dan Republike:

- Odajemo počast i izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske i koji su položili svoj život da bi mi danas živeli u miru i slobodi.

Ona je naglasila da je Republika Srpska od nastanka do danas prošla kroz brojne izazove iz kojih je uvek izlazila jača.

Cvijanović je rekla da je Srpska opredeljena da se razvija u miru.

Više o tome pročitajte OVDE.

Otvoreni program je počeo prenosom Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Dan Republike Srpske slavi se pod motom "U srcu velika"

Tokom današnjeg programa planirano je podsećanje na istorijski datum 1992. godine i stvaranje temelja Republike, te sećanje na najzaslužnije u ratu i miru, i ukazivanje na one koji su budućnost Srpske.

U okviru Otvorenog programa biće i dodela odlikovanja, te defile Policijskog orkestra.

U 18.00 časova na programu je Svečana akademija povodom Dana Republike.

Večeras, u 20.10 časova premijerno će biti prikazan dokumentarno-igrani film "Koridor 92" koji se bavi hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske - bitkom za proboj koridora u Posavini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.