REPUBLIKA SRPSKA NA UDARU! BAKIR IZETBEGOVIĆ PRETI RATOM: Dodik dobio ULTIMATUM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2020, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REPUBLIKA SRPSKA NA UDARU! BAKIR IZETBEGOVIĆ PRETI RATOM: Dodik dobio ULTIMATUM!

Lider SDA ponovo koristi zastaršujuću terminologiju.

Lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić poručili su lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i zvaničnicima RS da "neće dozvoliti prelaženje crvene linije" poručivši im da povuku nedavne zaključke definisane u Skupštini RS. Nijedan pedalj ove države se ne može otcepiti, rekao je Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović je u svom obraćanju nakon zajedničkog sastanka u Predsedništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << BiH rekao da će na svaku pretnju teritorijalnom inergritetu BiH odgovoriti snažno.

- Nijedan pedalj ove države se ne može otcepiti. Takvo nešto dovodi do narušavanja mira. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno OHR, da je krajnje vreme da se preduzmu koraci za krizu koju je prouzrokovao Dodik. Dosadašnje delovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo - istakao je lider SDA.

Izetbegović je dalje naveo da od Srbije traže da se striktno pridržava Dejtonskog sporazuma, a naročito njegovog člana 1.

- Blage i neuverljive reakcije Vučića kada u njegovom prisutvu i pred patrijarhom SPC Dodik preti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije pretnja samo BiH nego celoj regiji. Nećemo pristajati ni na kakve ucene. Nećemo podržati izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda, o tome se može razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO - rekao je lider SDA.

Fahrudin Radončić je rekao da su danas "kao vladajuća koalicija izvršili moralnu i državničku obavezu da iskažu stav patriotskih snaga u BiH nakon ovoga što danima dolazi od Dodika i vlasti RS".

- Nismo to uradili da bismo uplašili građane, nego da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne sme preći. Nakon ovih reakcija očekujemo da se izvrši korekcija zahteva koje niko ne može prihvatiti - rekao je Radončić.

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Demokratskog fronta Željko Komšić pozvao je Milorada Dodika da se vrati radu u institucijama BiH kako to predviđaju Ustav i zakoni BiH.

- Štetu od njegovih postupaka u najvećoj meri snosiće građani RS zbog povlačenja potencijalnih investitora koje će oterati atmosfera nesigurnosti. Druga stvar, ovde u Predsedništvu imate mnogo sporazuma i ugovora finansijske prirode. Veliki deo tog novca treba da ide u RS. Zato je takva vrsta političkog delovanja nepotrebna i nanosi štetu onim ljudima za koje kaže da se zalaže - kazao je Komšić.

Dodao je da se mora znati dokle se može ići u političkom delovanju.

- Država BiH i njen suverenitet i integritet nisu nešto o čemu se pregovara, institucije BiH, uključujući Ustavni sud i strane sudije, takođe nisu nešto o čemu se pregovara. Da bi se o tome pregovaralo, mora se ući u sveobuhvatnu reformu sistema. To što nam se odluke sudova ne sviđaju, ne znači da se one ne moraju sprovoditi, ali ne možete ih direktno rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta - rekao je Komšić.

Pozvao je Dodika da se vrate uobičajenim poslovima.

- BiH se sigurno neće raspasti ni doći u priliku u kojoj je bila kad je velika sila udarila na nju i pokušala da je rasturi. Nije uspelo tada i neće nikad, jer je to volja većine građana BiH - poručio je Komšić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.