Izvor: B92, 27.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RENESANSA CRNOGORSKOG TURIZMA"

Vasington -- "Diskoteke su prepune, u hotelima nema mesta, a ulice starog grada u Budvi zakrcene gostima s raznih strana. Najpopularnije primorsko letovaliste u Crnoj Gori dozivljava turisticki procvat posle decenije balkanskih ratova koja je desetkovala posetioce. Ta slika je sada izmenjena, vecina automobila na hotelskom parkingu i dalje je s registarskim tablicama iz Crne Gore i Srbije, ali ima i onih koji su dosli iz daleke Svedske, Nemacke ili Poljske. Prognoze o renesansi crnogorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turizma pocinju da se ostvaruju", deo je jednog od tekstova u stampi u SAD. Mediji u SAD, u nedeljnim turistickim dodacima, afirmativno pisu o Budvi, "biseru crnogorskog dela Jadrana, novoj destinaciji evropskog turizma". "Budvanski Stari grad, razoren u zemljotresu 1976, rekonstruisan je, kamen po kamen. Zidovi od belog kamena i krovovi prekriveni crvenim crepom, blistaju na prolecnom suncu.

Odmah pored Starog grada, na stenovitoj mogrenskoj plazi, najlepsoj na tom delu obale, prvi kupaci uzivaju u nezamislivo plavom moru moru", pise "Vasington tajms" opisujuci brojne ulicne prodavnice, butike, kafice i diskoteke na otvorenom kao specijalitete budvanskog turizma koji "nikog ne ostavljaju ravnodusnim". U prilogu nacionalnog radija SAD konstatuje se da veliku ulogu u povratku stranih turista na crnogorsku obalu igraju niske cene smestaja. "Dvokrevetna soba u privatnom smestaju u Budvi moze se naci za 18 dolara, sto je upola nize od cena u turistickoj ponudi susedne Hrvatske", navodi se u izvestaju, uz podatak da je u Crnoj Gori je, pre ratova iz 90-ih, registrovano godisnje preko 11 miliona turistickih nocenja, od cega je 35 odsto otpadalo na goste iz inostranstva. Prosle godine, medjutim, gosti iz inostranstva cinili su samo 13 odsto posetilaca sa strane, ali je i to, kako se zakljucuje, predstavljalo skoro 2,5 puta vise nego sto ih je bilo 2000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.