REM da objasni tvrdnju o spoljnim uticajima na to telo

Izvor: B92, 14.Dec.2018, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"REM da objasni tvrdnju o spoljnim uticajima na to telo"

Biro za društvena istraživanje zatražio je da REM saopšti na osnovu kojih analiza je utvrđeno da postoje 'spoljni uticaji' na REM.

To je, kako je navedeno u saopštenju, bio povod da članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić održi sastanak u Beču sa predstavnikom OEBS za slobodu medija Arlemom Dezirom.BIRODI je naveo da "ovaj sastanak čudi u situaciji kada se privodi kraju proces izrade nove Medijske strategije koji je jedino relevantno mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za rešavanje problema koje REM ima, odnosno kada REM ima punu podršku i zaštitu najviših državnih funkcionera".

"Želimo da verujemo da predmet ovog sastanka nisu bile analize i aktivnosti organizacija civilnog društva koje svojim monitoringom medijskog izveštavanja televizija ne samo rade posao REM-a, već dokumentuju urušavanje medijskog diverziteta, uskraćivanje ustavnog prava građana Srbije na obaveštenost, porast govora uvreda za šta REM kao deo četvrte grane vlasti, odnosno regulatorno telo, ima odlučujuću odgovornost", navedeno je u saopštenju.

BIRODI je zahvalio predsedniku OEBS na ukazivanju na potrebu imenovanja nedostajućih članova Saveta REM kao i potrebu da REM bude proaktivan u sprovođenju monitoringa izveštavanja medija posebno u vreme izbornih kampanja na nacionalnom, pokrajniskom i lokalnom nivou.

"I ovom prilikom zahtevamo da REM učini javno dostupnom svoju bazu monitoringa medija i prekine sa obmanom javnosti da je ta baza u vlasništvu private firme koja vrši samo obradu podataka", saopštio je BIRODI.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.