Izvor: B92, 26.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REGISTRACIJA PREDUZECA ZA 5 DANA?

Beograd -- G17 institut je fomulisao predloge za promene vise zakonskih akata kojima bi bili unapredjeni uslovi za osnivanje i vodjenje biznisa u Srbiji, receno je u utorak na konferenciji za stampu u tom institutu.

"Da bi 1.000 novih preduzeca opstalo u poslu, potrebno je da u posao udje 10 do 20 puta vise preduzeca ", rekli su saradnici G17 Instituta. O predlozima, koji se baziraju na rezultatima empirijske studije "Koliko kosta da imate biznis u Srbiji?", vec su vodjeni razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s nekim od nadleznih republickih ministarstava, rekli su saradnici Instituta. Prema prvom predlogu, proces registracije novog preduzeca trebalo bi da bude skracen na 5 dana objedinjavanjem svih administrativnih poslova na jednom, a koje su vezane za tu operaciju. Posto je registrovano, preduzece bi gradjevisku dozvolu za podizanje ili adaptaciju poslovnog prostora trebalo da dobije u roku od 6 meseci sto "za neke druge zemlje nije kratak rok, ali bi za Srbiju bio uspeh". Posto predstoje pojacani napori za vecu naplatu poreza, a poreske stope su ostale visoke, G17 institut smatra da bi s drzavom Srbijom trebalo napraviti ugovor o porezima prema kom bi ostvaren visak poreza bio vracen onima od kojih je naplacen. Ako se visak ustali, sledilo bi smanjenje poreskih stopa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.