Izvor: B92, 17.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REFERENDUM U CRNOJ GORI NEIZVESTAN?

Beograd -- Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic naveo je da je zvanicna Podgorica predlozila memorandum o buducim evropskim odnosima Srbije i Crne Gore koji je urucen predstavnicima vlasti u Beogradu kao i predstavnicima EU, javlja Radio B92. Na pitanje novinara sta ce se desiti ukoliko buduci dijalog ne donese nova resenja premijer Srbije Zoran Djindjic je odgovorio: "Pa sledeci korak je odrzavanje referenduma. Mi cemo prihvatiti demokratsko izjasnjavanje gradjana Crne Gore kakav god bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio njegov ishod. Pitanje je samo sto u Crnoj Gori nije jasno za sta se jedna ipak dovoljna vecina da bi se drzava osnovala, za sta ce se opredeliti. Teziste je u Crnoj Gori, a ne u Beogradu. Onoga trenutka kada se znacajna vecina gradjana Crne Gore opredeli za jedno ili drugo resenje, tog trenutka je problem resen. Ali, ja sam razumeo ovaj sastanak i ove sastanke koji su predvidjeni kao pokusaj da se najde neka saglasnost a da se ne trazi od gradjana da oni preuzmu neku odgovornost koju bi politicari, ipak, trebalo da ponesu", kaze Djindjic.

Predsednik Djukanovic smatra da nema razloga da se odlaze referendum.

"Ako bude konstruktivnog odnosa opozicije u Crnoj Gori, zasta cemo se mi svesrdno zalagati, moguce je da i tokom ovih par meseci tece jedan konstruktivan demokratski dijalog izmedju vlasti i opozicije u pripremi normativnih resenja za organuizaciju refernduma, mi mislimo da se ovi ekspertski i politicki razgovori izmedju Beograda i Podgorice mogu zavrsiti cak ne do kraja februara, ja mislim i pre, do polovine februara, mozda cak i ranije. Ali to ni u kom slucaju ne bi uzrokovalo odlaganje odrzavanja jednog demokratskog i transparentnog referenduma u Crnoj Gori", kaze Djukanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.