Izvor: B92, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REDZEPI: JESAM BIO LEKAR OVK

Pristina -- Premijer Kosova Bajram Redzepi je, reagujuci na optuzbe sefa Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju Nebojse Covica da je on pod nadimkom 'terorista' radio kao lekar u OVK i da je odgovoran za smrt dva vojnika, za B92 rekao: "Ne znam da li je on to stvarno tako mislio ili je imao pogresne informacije, ali ja nisam iznenadjen sto od Covica cujem takvu optuzbu koja nema nikakve veze, jer ja jesam bio lekar OVK, a OVK su zvali teroristickom organizacijom. Nisam imao prilike da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se borim na frontu jer sam bio jedini hirurg, a isao sam da se borim za slobodu Kosova, ja sam ratovao za ideal, za mene je rat zavrsen i ostajem humanista kao sto sam i bio. A to sto sam se borio za slobodu to ne znaci da nisam human", rekao je Redzepi.

Premijer Kosova Bajram Redzepi odbacio je u utorak uvece optuzbe potpredsednika Vlade Srbije Nebojse Covica da je umesan u ubistvo srpskog mladica 1999. godine i saopstio da ce pokrajinska vlada uciniti sve da spreci sprovodjenje Zajednickog dokumenta Covica i bivseg sefa UNMIK-a Hansa Hekerupa. U prvom intervjuu koji je kao premijer dao za TV "Kosovo", on je rekao da su Coviceve optuzbe da je "licno odgovoran" za ubistvo Ivana Milosevica iz Leposavica "lazne" i "dezinformacije koje nisu novog datuma". "Kao pripadnik Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) borio sam se za ideale. Tokom rata sluzio sam kao hirurug ne samo za pripadnike OVK vec i za sve civile", rekao je Redzepi, ocenivsi da je "Covic pokusao da tim neistinama ospori demokratske procese".

Novi kosovski premijer najavio je da ce njegov kabinet i sve druge kosovske institucije uciniti sve da proslogodisnji sporazum izmedju potpredsednika vlade Srbije Nebojse Covica i tadasnjeg sefa UNMIK-a Hansa Hekerupa, "nikada ne bude sproveden u zivot, jer je to bio sporazum bez saglasnosti vecinskog (albanskog) naroda". "Kao takvog mi ga ne priznajemo", naglasio je Redzepi. Upitan da li ce se susresti sa beogradskim zvanicnicima, on je rekao da ce "svoj rad usmeriti i prema manjinama, odnosno gradjanima srpske manjine, ali da je rano za uspostavljanje kontakata sa srpskim vlastima". "Ako bude neophodno, ja cu se sa zvanicnicima iz Beograda sastati kasnije, ali sa premijerom Srbije, a ne sa Covicem ili drugim zamenicima premijera", rekao je Redzepi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.