Izvor: Blic, 17.Jan.2018, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REDITELJ OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU "Spasavao je decu sa ulice u Kambodži, a sada trune u zatvoru zbog jednog drona"

Usvojena ćerka australijskog reditelja Džejmsa Riketsona (68) strahuje da će čovek koji joj je spasao život umreti u zatvoru u Kambodži, gde se nalazi od juna prošle godine.

On je optužen za špijunažu zato što je upravljao dronom koji je leteo iznad mitinga opozicije u Pnom Penu i od juna se nalazi zatvoru Prej Sar, u okolini prestonice, u kome vladaju katastrofalni uslovi.

Nakon što je doveden u vezu sa novom zabranjenom opozicionom partijom u Kambodži, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preti mu kazna od deset godina zatvora zbog špijuniranja za stranu državu ili agenciju.

- Ukoliko australijska država brzo nešto ne preduzme, moj nevini otac će umreti u zatvoru. Prestravljena sam - svaki dan je važan, jer je sve bolesniji - piše u peticiji Roksane Holms, koju je Riketson spasao sa ulice kada je bila tinejdžerka. Peticija je objavljena na sajtu change.org i biće predata australijskom premijeru Malkolmu Turnbulu.

Holmsova navodi da joj je otac slab i da se gura u skučenoj ćeliji sa još 27 zatvorenika.

- Tamo je toliko tesno da moraju da leže na smenu. Buve ga živog jedu - navodi ona.

Roksana Holms kaže da joj je njen usvojitelj spasao život.

- Snimao je dokumentarni film o zlostavljanoj deci ulice u Australiji. Usvojio me je i voleo kao vlastitu ćerku - izjavila je u sredu za 9News i dodala da on "nije špijun, niti će to ikada biti".

- On ne zaslužuje da trune u tom zatvoru. To je užasno i pomeriću nebo i zemlju da ga dovedem kući - rekla je ona i istakla da je "spasao mnogo dece i odraslih osoba u Kambodži".

U peticiji australijskoj vladi navodi da su jedini zločini njenog oca "dobrota i činjenica da je u svojim nagrađivanim filmovima prikazivao istinu".

Njegova ćerka se odlučila na ovaj korak nakon što je Vrhovni sud u Pnom Penu odložio odluku o Riketsonovom zahtevu za uslovno oslobađanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.