RECEPTE DELE NA KAŠIČICU

Izvor: Kurir, 05.Jun.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RECEPTE DELE NA KAŠIČICU

ŠABAC - Fond zdravstvenog osiguranja zavrnuo je slavine kad su u pitanju recepti koje se raspodređuju po Domovima zdravlja u Srbiji. Pacijentkinja R. M. otišla je juče kod svog lekara po recepte za hroničnu bolest, ali se, nažalost, vratila bez njih, jer joj je lekarka u seoskoj ambulanti objasnila da ih nema. Bolest ne može da čeka, ali će izlaz iz situacije naći tako što će isprazniti novčanik i u privatnoj apoteci kupiti lekove.

Direktorka doma zdravlja u Šapcu dr Vesna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Đurić kaže da je nestašica recepata problem s kojim se veoma često suočavaju i da su već nekoliko puta zvaničnim dopisom tražili da im povećaju broj recepata.

- Republički fond preko naše filijale određuje koliko ćemo, kao dom zdravlja, dobiti recepata. Na svaka dva meseca dobijamo ih 600, a pokrivamo teren od 120.000 stanovnika. Fond nas je uputio na našu filijalu, kojoj smo poslali zvaničan dopis i sada čekamo odgovor. Nama bi bilo potrebno bar 700 recepata dvomesečno. U međuvremenu, kad je recept počeo da se tretira kao vrednosni ček i nama određeno koliko možemo da potrošimo iz kase osiguranja, stupio je na snagu propis da se neki lekovi izdaju na dva recepta. Blokovi s receptima se štampaju u Topčideru i distribucija je ograničena i kontrolisana - objašnjava dr Vesna Đurić.

Dr Đurić navodi da daleko veće probleme s receptima imaju komšije iz Loznice, Koceljeve, Vladimiraca. Takođe, lekari u seoskim ambulantama tvrde da su u težoj situaciji od svojih kolega u gradu, jer se na njima škrtari prilikom dodele recepata.   

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.