REČ JE O DUGOROČNOM PLANU OBMANE Ovako je Hamas uspeo da prevari Izrael kako ne bi OČEKIVAO NAPAD?

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2023, 15:41

"REČ JE O DUGOROČNOM PLANU OBMANE" Ovako je Hamas uspeo da prevari Izrael kako ne bi OČEKIVAO NAPAD?

Hamas je uspešno obmanuo Izrael dugoročnim planom pružanja dezinformacija o Islamskom džihadu, što je rezultiralo odloženom izraelskom reakcijom i omogućilo Hamasu da izvede napad 7. oktobra.

Vašington post objavio kako je palestinska militantna grupa Hamas uspela da obmane Izrael kako ne bi posumnjao da im se sprema veliki napad.

Kako se navodi, reč je bila o dugoročnom planu obmane, a Hamas je izraelskim službama davao obaveštajne podatke o >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Islamskom džihadu, drugoj terorističkoj organizaciji u Gazi.

- Hamas je obezbedio obaveštajne podatke Izraelu o Islamskom džihadu kako bi pojačali utisak da su zainteresovani za saradnju - izjavio je neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik za taj list.

Saradnja je navodno nastala tokom majske operacije "Čuvar zidova", odnosno sukoba Izraela i Palestinskog islamskog džihada.

Hamas nije učestovao u borbama i nakon toga je uočio povećane ekonomske podsticaje, što je navelo izraelske zvaničnike da veruju da ta organizacija nije zainteresovana za sukob.

To je omogućio Hamasu da izvede napad na Izrael 7. oktobra.

S druge strane, američki mediji pisali su i da imaju saznanja da je Izrael zapravo znao na šta se Hamas sprema, ali da nije reagovao na vreme, zbog čega su bezbednosni zvaničnici žestoko kritikovani u javnosti.

Nedugo zatim, Hamas je objavio video snimak u kom su objavili, kako tvrde, kako su se pripremali za stravičan upad na teritoriju Izraela 7. oktobra.

Iz prikazanog snimka vidi se da su pripreme počele pre više od godinu dana i da su se glavne "veže" odvijale tik pored granice Izraela, čije obaveštajne službe se smatraju među najozbiljnijima u svetu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.