REAKTORI SE GASE PRE PONOĆI: Detalji gašenja preostalih nuklearki u Nemačkoj!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2023, 23:30

REAKTORI SE GASE PRE PONOĆI: Detalji gašenja preostalih nuklearki u Nemačkoj!

Na protestima u Lingenu, na severozapadu zemlje, okupljeni su tražili zatvaranje pogona.

Nekoliko sati pre gašenja poslednjih reaktora atomskih centrala u Nemačkoj, u nekoliko nemačkih gradova danas su održani protesti protivnika, ali i zagovornika nuklearne energije.

- Mi želimo nuklearnu energiju prikazati u pozitivnom svetlu. Za nas je nuklearna energija najbolji način da zadržimo blagostanje i da istovremeno zaštitimo okolinu - saopštili su pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokreta Nuklearia tokom protesta u blizini Brandenburških vrata.

Nekoliko stotina metara dalje se u organizaciji Greenpeacea okupilo nekoliko stotina protivnika nuklearne energije koji su slavili gašenje posljednja tri reaktora u Nemačkoj.

Na transparentima je prikazan dinosaur s natpisom "Nemačka atomska energija - pobeđena 15. aprila 2023".

- Ovo je ogroman uspeh za otpor nuklearnoj energiji koji traje već preko 40 godina - rekao je direktor Greenpeacea za Nemačku Martin Kaiser.

Organizacija za zaštitu okoline Greenpeace je današnji dan okarakterisala kao dobar dan za Nemačku.

Istovremeno je od nemačke vlade zatraženo da uloži napore kako bi se pronašlo rešenje za "nagomilani nuklearni otpad".

Organizacija za zaštitu okoline BUND je na nekoliko lokacija delom Nemačke okupila oko 2300 protivnika nuklearne energije.

Na protestima u Lingenu, na severozapadu zemlje, okupljeni su tražili zatvaranje pogona za proizvodnju atomskog goriva koje se nalazi u ovom gradu.

Večeras, nešto pre ponoći, trebalo bi biti ugašeni poslednji reaktori u nuklearnim centralama Isar 2 i Neckarwestheim na jugu, odnosno Emsland na severu Nemačke.

Prva komercijalna nuklearna centrala u Nemačkoj počela je s radom 1960. u bavarskom Kahlu.

Odluku o odricanju Nemačke od električne energije dobijene u nuklearnim centralama donela je nakon katastrofe u Fukušimi 2011. vlada Angele Merkel.

U ispitivanju javnog mnijenja, što ga je u četvrtak objavio javni servis ARD, većina se Nemaca (59 posto) izjasnila protiv zatvaranja nuklearnih elektrana.

Tri poslednja reaktora su trebala biti ugašena krajem prošle godine, ali su zbog nestašice energije u jeku napada Rusije na Ukrajinu ostavljena u pogonu do sredine aprila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.