Izvor: B92, 28.Sep.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REAGOVANJA NA ODLUKU SIK DA BUDE DRUGOG KRUGA

"Vise se ne moze govoriti o Saveznoj izbornoj komisiji, vec o grupi kriminalaca", rekao je menadzer izborne kampanje DOS Zoran Djindjic za Radio 021 u prvoj reakciji na saopstenje SIK-a po kojem u drugi krug izbora idu predsednicki kandidati Slobodan Milosevic i Vojislav Kostunica. "Mi cemo pozvati gradjane da izadju na ulice i odbrane svoju izbornu volju", dodao je Djindjic i rekao da ovi protesti nece biti kao oni iz 1996. godine: "Pozvacemo gradjane na totalnu gradjansku neposlusnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve do onog momenta dok ne bude priznata izborna volja", zakljucio je Djindjic.

"Drugog kruga nema", rekao je u prvom reagovanju na odluku SIK jedan od lidera DOS-a Vladan Batic. "Na dobronamerna upozorenja DOS-a, rezim odgovara nasiljem koje nema nikakvo pravno utemeljenje", rekao je Batic za B2-92 i dodao: "Ovo je falsifikovanje izborne volje gradjana. Mi ne mozemo prihvatiti nikakav drugi krug, jer smo uprkos cinjenici da su izbori bili neregularni objektivno, odnosno nefer i nedemokratski, ucestvovali na takvim izborima i pobedili na takvim izborima. Oko toga se ne mozemo cenjkati i pogadjati, mi se ne nalazimo na stocnom vasaru, nego u istoriji. A ljudi u toj komisiji ce se sasvim sigurno ubrzo naci na optuzenickoj klupi, jer mogu biti inicijatori velikih problema, sukoba, nasilja, represije i terora. Dakle, nema drugog kruga, ima samo poziva gradjanima da brane svoju politicku volju. Mi cemo morati da pozovemo gradjane da traze da se njihova volja postuje i ne vidim tu silu koja bi mogla tome da se suprotstavi", rekao je Batic.

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanovic rekao je agenciji Beta da ce Demokratska opozicija Srbije "gledati da ne bude nikakvog nasilja i incidenata", ali ce "biti uporna da se priznaju rezultati koji su utvrdjeni zapisnicima". On je rekao da ce DOS "videti otkud 600.000 manje upisanih glasaca" u birackim spiskovima, prema nocasnjem saopstenju Savezne izborne komisije, u odnosu na prvobitno utvrdjen broj glasaca. Povodom izjave potpredsednika Ruske dume Vladimira Lukina da bi Moskva mogla posredovati u brojanju glasova, Svilanovic je rekao da je to "stvar Rusa" i dodao da je "vazno da svi koji mogu da pomognu budu obavesteni o tacnim podacima i da dobiju kopije zapisnika". Predsednik GSS je rekao da su ruski posmatraci trazili i dobili kopije zapisnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.