RAZOTKRIVENA KRIMINALNA PRAKSA JUŽNOAFRIČKIH LEKARA: Evo na šta su prisiljavali porodilje obolele od HIV-a (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZOTKRIVENA KRIMINALNA PRAKSA JUŽNOAFRIČKIH LEKARA: Evo na šta su prisiljavali porodilje obolele od HIV-a (VIDEO)

Šefica CGE-a, Tamara Matebula, je kazala da ne može reći koliko je ta praksa u JAR raširena, ali da se nada da će vlasti reagovati. U izveštaju se tvrdi da su žene bile "prisiljene ili nagovarane da pristanu na sterilizaciju".

Nekoliko desetina žena u Južnoafričkoj Republici koje su bile pozitivne na HIV, sterilizovane su bez pristanka ili se na njih vršio pritisak pred sam porođaj da pristanu na sterilizaciju, doznaje se iz izveštaja Poverenstva za jednakost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << polova (CGE).

Istražujući 48 slučajeva, CGE je došao do saznanja da su lekari u nekoliko bolnica sterilizovali žene koje su se spremale na porođaj carskim rezom, rekavši im da imaju HIV, uzročnik AIDS-a, te da ne bi smele imati decu i da će umreti ako se ponovno odluče na dete.

U izveštaju stoji da su neki lekari tražili od porodilja da ispune formular dok su bile u trudovima te rekli da im neće pomoći ako ne potpišu da pristaju na sterilizaciju.

#cgemediabriefing Chairperson of the Gender Commission Ms.Tamara Mathebula reading out shocking case studies of women who have suffered as a result of forced sterilization @javubaloyi pic.twitter.com/E0JeO60UUr

— Commission for Gender Equality South Africa (@CGE_ZA) February 24, 2020

Ministar zdravstva Zveli Makijz zatražio je hitan sastanak s Matebulom.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), HIV pozitivne porodilje imaju od 15 do 45 posto šansi da tim virusom zaraze dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja, ali se taj procenat, uz primenu antivirusnih lekova, može svesti na manje od 5 posto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.