RAZOTKRIVENA AFERA: Evo ko protura dezinformacije o saradnji Rusije sa Talibanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020, 16:20

RAZOTKRIVENA AFERA: Evo ko protura dezinformacije o saradnji Rusije sa Talibanima

Cilj avganistanskih specijalnih službi bio je da se nanese šteta unutarpolitičkom procesu u Avganistanu

Nakon što su američki mediji objavili tvrdnje o tome kako je  Rusija navodno nudila nagrade Talibanima u Avganistanu za napade na američke vojnike, Talibani tvrde da su ustanovili od koga je potekla ta informacija i prst upiru u – vlast u Kabulu.

Predstavnik radikalnog talibanskog pokreta u Kataru Suhel  Šahin rekao je da su oni sproveli svoju istragu i utvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kome je jedan takav skandal išao u prilog.

- Te optužbe su neistinite, nemaju nikakvih osnova i "pustila" ih je u etar obaveštajna agencija u Kabulu - rekao je Šahin.

Prema njegovom mišljenju, cilj avganistanskih specijalnih službi bio je da se nanese šteta unutarpolitičkom procesu u Avganistanu. Navodno, vlada u Kabulu je na taj način pokušala da očuva vlast i spreči svoju ostavku.

O "zaveri" Rusije i Talibana pisao je "Njujork tajms". Američki predsednik Donald Tramp optužen je da je ignorisao izveštaje američkih obaveštajnih službi o tome, ali u Beloj kući su sve te tvrdnje okarakterisali kao provokaciju i najavili da će biti sprovedena istraga s ciljem da se otkrije izvor informacija na kojeg se pozivaju mediji i osudi na zatvorsku kaznu.

Reagovala je i zvanična Moskva istakavši da nema dokaza o "zaveri Moskve s Talibanima".

- Potrebni su nam dokazi, a njih nema. To su neosnovane tvrdnje - rekao je nedavno specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan, direktor Drugog azijskog departmana pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Zamir Kabulov.

Talibanski pokret je zabranjen u Rusiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.