RAT ZA IZBORE

Izvor: Kurir, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT ZA IZBORE

Šef Unmika poručio Srbima da ne računaju na parlamentarne izbore, a da će se o lokalnim dogovoriti. n Ivanko: Neće biti izbora 11. maja. I tačka!

PRIŠTINA - Umesto da 11. maja glasaju, Srbima s Kosova i Metohije toga dana može da se dogodi sukob s Unmikovom policijom i Kforom! Prema najavama iz Prištine, Riker ni u kom slučaju neće tog dana dozvoliti održavanje parlamentarnih izbora na području KiM i na svaki način će sprečiti bilo kakve izborne aktivnosti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />Da će održavanje izbora na Kosovu i Metohiji 11. maja po svemu sudeći biti dan D za kosmetske Srbe, Kuriru je ekskluzivno potvrdio i Aleksander Ivanko, portparol Unmika:

.

- Parlamentarni izbori ne dolaze u obzir. O lokalnim možemo da pregovaramo, ali pod uslovom da se održe posle 11. maja. Sve ostalo je nelegalno. I tačka! - izjavio je Ivanko, dodajući da će „izbori biti sprečeni na sve načine“.

On je podsetio na prepisku između Rikera i ministra Samardžića, koja se vodi od „četvrtka do četvrtka“, počev od 4. aprila. Trenutno je na potezu srpski ministar, čiji odgovor se u Prištini čeka kao veoma važan pokazatelj dobre volje srpske strane.

Ministarstvo za KiM za sada se, međutim, uzdržava od komentara. Očigledno je da se „borba“ za izbore vodi na nekoliko nivoa i da se čeka konačna odluka centrale UN u Njujorku:

- U njujorškom štabu UN imaju jedno mišljenje o izborima, a u Prištini sasvim suprotno. Na sreću, zna se ko je stariji, i mi ćemo strpljivo čekati rešenje ove napete situacije - otkriva za Kurir jedan od funkcionera Vlade Srbije.

U vezu s izborima dovodi se čak i ruski direktan pritisak na Ban Ki Muna, kome je u Moskvi proteklih dana poručeno da će Rusija osporiti njegov reizbor za generalnog sekretara ukoliko ne bude principijelan u vezi sa sprovođenjem Rezolucije 1244.

Marko Jakšić, lider kosmetskih Srba, za Kurir kaže da će „uprkos svemu, izbora biti“:

- I to 11. maja, na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Održaće se i lokalni i parlamentarni izbori, a prava je šteta što se nismo spremili i za pokrajinske. Organizujemo sve te izbore od 1999. i nikakvo samoproglašenje još jedne albanske države na Balkanu neće nas omesti da obavimo svoju građansku dužnost - kaže Jakšić.

Na pitanje kako će Srbi reagovati na Ivankovu najavu da će Unmik i Kfor na sve načine sprečiti održavanje izbora, on podseća da kosmetski Srbi ni na koji način neće nasedati na provokacije:

- Srbi ne žele nikakve sukobe na ovom prostoru. Glupost je i sama najava da će Unmik sprečiti Srbe da obave svoju građansku dužnost i na taj način zaštititi albanske interese. Mi ćemo održati naše izbore, odraditi sve izborne radnje, a gde, to je naš problem. U školama, privatnim kućama ili drugim objektima, to je naše pravo - zaključuje Jakšić.[ antrfile ]

RIK: MI RADIMO SVOJE

Koordinator Republičke izborne komisije (RIK) za Kosovo i Metohiju Veljko Odalović za Kurir kaže da se operativno daleko odmaklo s pripremom izbora na KiM i da se ne meša ni u kakve političke odluke:

- Ne učestvujemo u političkom odlučivanju, mi smo stručno telo, radimo ono što nam je mandat. Sprovodimo pripremne radnje, a kao i dosad, preko Ministarstva za KiM obavestili smo Unmik i Kfor o svojim aktivnostima. Podsećam, na januarskim predsedničkim izborima imali smo 277 biračkih mesta, a na prošlim parlamentarnim oko 250, i ne vidim nove okolnosti posle samoproglašenja lažne države - kaže Odalović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.