Izvor: B92, 13.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT DPS I LS OKO OSTAVKI

Podgorica -- Politicka kriza crnogorske vlade po svemu sudeci nece biti resena uskoro. Naime, DPS je prihvatila zahtev liberala da premijer Filip Vujanovic vrati mandat predsedniku Djukanovicu, ali samo pod uslovom da predsednik skupstine Vesna Perovic istovremeno podnese ostavku. Miodrag Zivkovic u izjavi za B92 kaze da to ne dolazi u obzir.

"Mi smo rekli da nikakve pregovore sa DPS necemo imati nakon svega ovoga sve dok premijer Vujanovic ne vrati mandat. To bi bio preduslov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da udjemo u bilo kakve pregovore sa DPS-om. A ako udjemo u pregovore, DPS, s obzirom da je njena vlada u krizi, mora da da ponudu. Ako da takvu ponudu, LS ce na nju bez odlaganja odgovoriti", rekao je Zivkovic.

"Ako je to tako, onda ni Filip Vujanovic nece vratiti mandat predsedniku republike", rekao je, reagujuci na izjavu Zivkovica, visoki funkcioner DPS Miodrag Vukovic za B92. To znaci da "liberali forsiraju politicku iskljucivost", ocenjuje Vukovic. "Ne verujem da ce oni preduzeti neki Ustavom drzave predvidjen postupak za stvaranje stvarnog, ustavno pravnog osnova za krizu vlade, nego da ce, jednostavno, jos neko vreme forsirati krivu Drinu, a onda ce sve leci u Crnoj Gori i krenucemo normalnim putem u saniranje politicke krize u kojoj se nalazi vlada, odnosno, u rearanziranje izvrsne vlasti u Crnoj Gori, i time eliminsati jedan od onih uzroka koji tu i tamo remete demokratski proces koji trenutno traje u Crnoj Gori. U suprotnom, liberali bi rizikovali zestoku kompromitaciju, posto nemaju saradnika u parlamentu da obore vladu, da sa koalicijom 'Zajedno za Jugoslaviju', a to je vec svojevrsno politicko samoubistvo onoga ko bi za tim posegnuo", rekao je on.

Liberali samostalno na lokalne izbore Predsednica Skupstine Crne Gore i funkcioner Liberalnog saveza Vesna Perovic izjavila je u Baru da ce njena stranka izaci samostalno na lokalne izbore 15. maja u 19 crnogorskih opstina. Komentarisuci ponudu Demokratske partije socijalista da na lokalne izbore stranke crnogorkog bloka - DPS, Socijaldemokratska partija i liberali izadju u koaliciji, Perovic je ocenila da ce DPS nakon lokalnih izbora biti slabija i da zato nudi koaliciju. Vesna Perovic je potvrdila da ce liberali ucestovati u realizaciji beogradskog sporazuma o preuredjenju federacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.