Izvor: B92, 26.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASPRAVA O PISANJU 'NACIONALA'

Crnogorski parlament u cetvrtak je nastavio raspravu povodom predloga da bude obrazovana skupstinska komisija za utvrdjivanje cinjenica, okolnosti i bitnih elemenata o navodima u tekstovima objavljenim u zagrebackom listu "Nacional", pod naslovom "Glavni mafijaski bos Balkana". Kako javlja dopisnik Radija B92 Nebojsa Skenderi, poslanici Demokratske partije sicijalista istakli su u raspravi da su konstrukcije i cinjenice u "Nacionalu" tipican primer anticrnogorskog delovanja te da, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << receno, ceo svet zna da Crna Gora nije bila ni zemlja etnickih ciscenja, ni zemlja masovnih grobnica, niti zemlja potopljenih hladnjaca. Replicirajuci poslanicima DPS, predstavnici opozicione koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" istakli su da Crna Gora nisu samo poslanici DPS, te da "zbog Mila Dukanovica cast Crne Gore nece biti ugrozena'. Potencirana je i cinjenica da je drzava kupila 2 aviona, za sta ne postoji odluka nadleznog organa, pa je zahtevana odgovornost i za taj cin. Rasprava ovim povodom bice nastavljena u utorak.

Republika Crna Gora i njen predsednik Milo Djukanovic podigli su u Hrvatskoj krivicnu prijavu protiv 4 novinara nedeljnika "Nacional" koji su, prema oceni predlagaca, "povredili ugled Crne Gore". Opstinskom drzavnom tuzilastvu u Zagrebu je podneta prijava za krivicno delo povrede ugleda strane drzave za koje je predvidjena kazna zatvora od 2 meseca do 3 godine. U prijavi se navodi da su novinari i vlasnik lista u vecem broju clanaka izvrgli ruglu, preziru i omalovazavanju crnogorsku drzavu i njenog predsednika. Direktor "Nacionala" Ivo Pukanic izjavio je za podgoricki "Dan" da ga tuzba crnogorskog predsednika nije uznemirila i da "jedva ceka da se u sudu sretne s Djukanovicem".

Potpredsednik crnogorske vlade Zarko Rakcevic izjavio da su "vec preduzeti koraci" za prodaju problematicnih aviona koji su vlasnistvo Vlade, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.