RAS: Unapređenje uslova za poslovanje MMSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAS: Unapređenje uslova za poslovanje MMSP

Razvojna agencija Srbije (RAS) će u okviru projekta "Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP)", ovog proleća pokrenuti pilot projekat akceleracije, koji će trajati pet do šest meseci, a čiji je cilj unapređenje uslova za poslovanje MMSP.

Akceleratori su organizacije koje nude širok dijapazon usluga i investicionih mogućnosti za početnike u poslovanju, cilj im je uključivanje startapova u višemesečne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << programe, koji sadrže mentorstvo, poslovni prostor, uvezivanje u lance vrednosti i što je najvažnije, početnicima u poslovanju je na raspolaganju pristup kapitalu i investicijama u zamenu za udeo u vlasničkom kapitalu firme.

Ta vrsta podrške MMSP je u Srbiji još nedovoljno razvijena, te će RAS u okviru svojih projektnih aktivnosti raditi na podizanju svesti preduzetnika o značaju te vrste inicijative i usluga.

Glavni cilj projekta je poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za inovacije, kroz unapređenje uslova institucionalnog okvira i odgovarajućih instrumenata javnih politika, razvoj praktičnih rešenja za usluge akceleracije i sprovođenja uticaja na relevantne strateške okvire u partnerskim regionima i na programskom nivou.

Takođe, uz pilot projekat radiće se i na povezivanju ključnih institucija koje imaju velikog uticaja i na program akceleracije i uopšte na preduzetnički ekosistem u Srbiji, kao što su finansijske organizacije, organizacije poslovne infrastrukture, državni sektor, univerziteti i slično.

S tim u vezi, jedan od projektnih ciljeva je i integracija finansijskih institucija, koje obezbeđuju kapital, u regionalne inovacione ekosisteme, kao i integracija javnog sektora, zbog sve veće pažnje koja se poklanja finansijskim programima iz evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Primarna ciljna grupa projekta su mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) kojima je potreban kapital, ali im nedostaju veštine da ga obezbede. Inovativna MMSP u svim regionima, imaju ograničen pristup kapitalu, posebno u ranoj fazi razvoja, te iz tog razloga, projekat radi na istraživanju i testiranju inovativnog pravca programa za akceleraciju, kao nove vrste programa za unapređenje spremnosti za investicije. Bitna ciljna grupa projekta su i organizacije za poslovnu podršku, u kojima će se pružiti nove i unapređene usluge akceleracije i za koje je predviđeno uvezivanje u transnacionalnu dunavsku mrežu.

Kao rezultat projekta "Akcelerator" se očekuje uvođenje programa akceleracije u partnerskim zemljama, koje nemaju ili imaju skromna iskustva u vezi sa programom kao što je slučaj sa Srbijom, ili unapređenje već postojećih programa kod iskusnijih partnera.

Projekat traje do juna 2019. godine. Zemlje učesnice projekta su Mađarska, Slovenija, Austrija, Češka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pilot projekat Razvojne agencije Srbije, šansa za mikro, mala i srednja preduzeća

Izvor: Blic, 19.Mar.2018

Razvojna agencija Srbije (RAS) će u okviru projekta "Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP)", ovog proleća pokrenuti pilot projekat akceleracije, koji će trajati pet do šest meseci, a čiji je cilj unapređenje uslova za poslovanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.