RAMA POMINJE FATALNE ORUŽANE SUKOBE Alarmantna situacija na KiM: Ponovo sam pisao Markonu i Šolcu

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2023, 14:54

RAMA POMINJE FATALNE ORUŽANE SUKOBE Alarmantna situacija na KiM: Ponovo sam pisao Markonu i Šolcu

Rama ponovo pisao Šolcu i Makronu.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je ponovo pisao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i da je ukazao da je neophodno da se francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, uz podršku SAD, sprovede što pre, prenosi Gazeta ekspres.

On je naveo da je novi, konkretan pritisak Francuske i Nemačke, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uz podršku SAD, da se finalizuje sporazum između Kosova i Srbije alarmantna potreba.

- Atmosfera napetosti povećava se iz sata u sat, rizikujući fatalne oružane sukobe između grupa koje deluju na severu Kosova i snaga bezbednosti, što bi bila katastrofa - rekao je Rama.

On je istakao, preneo je Telegrafi, da je nacionalni interes Albanije kao države ugrožen ovakvom situacijom, a kako je naveo, "ovaj region nije ni Aljbinov ni Aleksandrov, ovaj region pripada državama i narodima koji ga naseljavaju i koji njime upravljaju".

Prema njegovim rečima, ovakva situacija odgovara samo Rusiji. On je rekao da postoji osnovni sporazum na koji su obe strane pristale, ali da se i jedni i drugi ponašaju kao da do tog sporazuma nije došlo.

- Ovaj status kvo više ne može da se nastavi i moramo da izađemo iz ove političke igre "Toma i Džerija", takođe moramo da izbegnemo scenario pogoršanja položaja Kosova - rekao je Rama.

Premijer Albanije je početkom juna takođe pisao Šolcu i Makronu i tada im je poslao predlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.