RAKIJA TEKLA U POTOCIMA!

Izvor: Kurir, 29.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAKIJA TEKLA U POTOCIMA!

U zlatiborskom selu Šljivovica, koje je dobilo ime po najpopularnijem srpskom piću, održana svojevrsna svečanost uz kazane i pečenog vola

UŽICE - Pošto su još krajem prošle godine pred strogom komisijom Evropske unije, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, uspeli da dokažu da je u njihovom selu prva domaća šljivovica ispečena još davne 1868. godine - pa su na osnovu toga dobili geografski sertifikat, a rakija iz Šljivovice postala prvi zaštićeni domaći brend >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - u selu pod Zlatiborom su u ponedeljak u čast rakije napravili pravu svečanost. Na više mesta u selu podložili su kazane, nasuli unutra džibru, drugi domaćini doneli su u centar Šljivovice „dvokilke“ i balončiće od pet ili deset litara mučenice, pa je čitavog dana rakija selom - i iz kazanskih lula, i iz čašica, i iz flaša - tekla u potocima.

Ne ide bez mezetluka

Drugi su - jer dobra rakija, bila ona ljuta bila meka, šljivovica ili kruška, ne ide bez mezetluka - podložili vatre, pekli jagnjiće i prasiće, jednog čitavog ogromnog vola, a u celoj sajamskoj gužvi daleko najteže, ili najlakše, bilo je članovima šestočlanog stručnog žirija sa Kostadinom Mihailovićem na čelu koji su morali da isprobaju i ocene ravno 87 uzoraka izloženih rakija sedamdesetak proizvođača iz ovog zlatiborskog sela, koje je po rakiji šljivovici i dobilo ime.

Vatru ispod prvog kazana na Prvom sajmu rakije u Šljivovici potpalio je Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibora, koji je rodom iz jednog od susednih sela, pa se i sam razume u rakiju i kazane. Đurić je naglasio da je cilj manifestacije da prezentuje turističke potencijale Šljivovice, a i da pripomogne u brendiranju domaće, srpske šljivovice.

Pije se u zdravlju i veselju

- Očekujem da će ova manifestacija postati tradicionalna, da će već iduće godine ovde biti proizvođači rakije iz čitave Srbije - rekao je Đurić, dok su posetioci, prvi gosti i domaćini izvirivali iza tabarke i zagledali kad će mučenica proteći.

Ubrzo se oko kazana prvo zapušilo na sve strane, ljuti dim naterao je suze na oči ljubiteljima kapljice, onda je sve zamirisalo na rakiju, i posle četrdesetak minuta kazan je, na opštu radost svih prisutnih, konačno protekao.

- Za ovu sezonu do sada sam ispekao više od 300 lampeka, što je oko hiljadu litara ljute rakije. Sve je šljiva madžarka, ispečena po receptu starom više od jednog veka, i sve se to, Bogu hvala, popije u zdravlju i veselju - pričao je kraj kazana domaćin Vladan Kostadinović iz Šljivovice.

Izložba u lokalnoj školi

Osim što peku odličnu rakiju i što žive u selu koje po rakiji nosi ime, u Šljivovici se ponose i naširoko i nadaleko poznatim umetnicima. Juče su, dok su jedni obilazili kazane i ražnjeve sa jagnjićima, drugi meštani sela i gosti požurili da u lokalnoj školi obiđu slikarske i vajarske izložbe. Akademska slikarka Jelena Tijanić, koja je rodom iz Šljivovice i koja je, što samostalno što sa kolegama, izlagala širom Srbije, predstavila je svoje slike, a ništa manje posetilaca nije videlo izložbe skulptura Vladimira Mitrovića i Miladina Lekića. Drugi meštani, sa ne manje umetničkog dara, predstavili su svoje radove - vezene i pletene rukotvorine...

„Popijem litar dok trepneš„

Ipak, čitavog dana u Šljivovici sve se oko rakije vrtelo.

- U našem selu ljudi piju rakiju umesto vode, a jadan je svaki koji ne pije i kome se ne pije. Ja, kad sam oran, mogu dok si rek’o „šta bi“ da popijem litar ljute. A kako i da ne pijem kad je naše selo rodno mesto rakije šljivovice i kad se u svakoj kući u selu peče rakija - pričao je nasred sela, kraj ražnja sa pečenim volom, meštanin Dobrosav Ninčić.

Malo dalje, Milovan Luković pazio je na kazan iz kog je, kroz lulu, tekao dobar mlaz rakije, a gosti punili čašice pravo ispod lule, ne mogavši da sačekaju da se rakija malo - ohladi.

I piće i lek

- Kod nas rakija je i piće i lek, služi se i na sahranama i na svadbama. Kad idemo u komšiluk, u prijatelje, rodbini da čestitamo srećan događaj, rođenje, ženidbu, venčanje, obavezno nosimo zakićenu flašu rakije. U mojoj kući rakija se peče otkako znam za sebe i nema boljeg mesta od Šljivovice za takmičenje proizvođača rakije - pričao je samouvereno Milovan.     

Uz čašicu i ražnjeve, u Šljivovici su svirali i trubači, takmičili su se zdravičari, a iza podneva počeo je seminar za proizvođače čiji je cilj da ih upozna sa zahtevima EU u proizvodnji rakije. Članovi žirija rakije su ocenjivali do kasno po podne, kada su meštani krenuli kućama sa medaljama, a gosti su, listom, iz sela odlazili sa barem - flašom od litar rakije u kesi ili u džepu. Cena je od 300 do 1.500 dinara, mada mnogi nisu ni pitali za cenu.[ antrfile ]

POBEDILA ŠLJIVOVICA STARA 20 GODINA

Domaćin Ljubodrag Kaljević iz Šljivovice, koji je pred stručni žiri izneo rakiju šljivovicu od 18 gradi, staru ravno 20 godina, pobednik je Prvog sajma rakije, koji je na drugi Vaskrs održan u ovom zlatiborskom selu.

- Ne proizvodim mnogo rakije, samo onoliko koliko možemo u kući da popijemo - od 300 do 500 litara godišnje - izjavio je posle proglašenja pobednika Ljubodrag Kaljević, dodajući da je za dobru rakiju najvažnije da je šljiva kvalitetna i čista, a za rakiju da što duže odstoji.

Drugo mesto na takmičenju osvojio je Vladimir Đenić iz Krive Reke, treći je bio Rade Tomonjić iz Šljivovice, a četvrti i peti njegove komšije iz sela Milan Milojević i Đorđe Šukilović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.