RAK KOD PASA 11 znakova koje morate da prepoznate ako zelite da spasite najboljeg prijatelja

Izvor: medio.rs, 28.Dec.2015, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAK KOD PASA 11 znakova koje morate da prepoznate ako zelite da spasite najboljeg prijatelja

Iako je sama pomisao da se vaš pas razboli neprijatna, od vitalnog je značaja da obratite pažnju na određene znakove i poruke koje vaš pas pokušava da vam prenese.

Ovih 11 istaknutih znakova potencijalno može da spasi život vašeg krznenog prijatelja!

1. Umor

Ako vaš pas kolabira, posebno nekoliko puta, to je očigledno dovoljan razlog za zabrinutost. Kolabiranje koje se susreće i sa umorom, malo ili nimalo interakcije i odbijanje da pozdravi ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << je često znak raka.

Čak i ako vaš pas padne i ispostavi se da je sledećeg dana 100% u redu, poseta veterinaru je obavezna. Vaš pas može da pati od skrivenog ili tihog medicinskog problema koje tek treba da se reši.

2. Dok je izolovani kašalj, kao i kod ljudi, obično ne označava ništa, uporan kašalj je razlog za vašu zabrinutost. Ako vaš pas kašlje nekoliko dana, na konstatnoj bazi, ovo bi mogao da bude znak raka pluća. Osim toga, male rase mogu da razviju hronični kašalj zbog problema sa dušnikom.

Bez obzira na konačne dijagnoze, kašalj nije normalan i poseta veterinaru je potrebna kako bi se postavila dijagnoza i otklonili razni potencijalni problemi.

3. Gubitak težine

Gubitak težine kod psa smatra se simptomom broj jedan . Iznenadni gubitak težine, u roku od nekoliko nedelja, može biti znak tumora gastrointestinalnog koji može da podstakne vašeg psa da prestane da jede u potpunosti.

Osim toga, gubitak težine uz održavanje normalnih navika u ishrani takođe može da bude znak za zabrinutost. Ako je vaš krzneni prijatelj nastavio da pada sa kilažom, savetujemo vam da odvedete kod veterinara.

4. Simptomi na zubima i desnima

S obzirom na činjenicu da usta psa nisu često na detaljnom pregledu, mnogi problemi mogu da nastanu, a da ne budu primećeni sve do kasne faze. Krvarenje,. modrice, rane i opšte promene u boji desni može biti znak oralnog raka.

5. Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa nikada nije normalno za psa i pojava ovako retkog događaja može da bude znak upozorenja da vaš pas boluje od raka u nosu. Ovo je naročito zabrinjavajuće ako je vaš pas ušao u neke zrelije godine. Krvarenje iz nosa mlađeg psa, dok je rak u opciji, može da bude i prisustvo nekog stranog objekta.

6. Dijareja

I dok je ponekada očekivano prisustvo dijareje, ona koja traje danima ili se čak pogorša u smisli frekvencija je crvena zastavica i glavni uzrok za hitnu medecinsku pomoć. Osim toga, problem sa mokrenjem, krvarenje u stolici/urinu može da bude simptom raka.

7. Sekret iz očiju ili nosa

Sekret iz očiju psa ili nosa je još jedan znak raka. Nosno sekret je često znak raka lica, dok sekret iz oka obično je znak raka na samom oku.

S obzirom, da je sekret vrlo redak kod pasa, ovaj simptom zahteva hitnu medicinsku pomoć.

8. Nekontrolisani pokreti

Ako vaš pas ima ishitrene i nekontrolisane pokrete, nagle izlive žvakanja, nasilno trešenje nogom ili stvaranje pene na ustima, ovi nesrećni simptomi mogu da budu signal za rak mozga.

Obično je ovo povezano sa starijim psima, ali tumor na mozgu može da se desi kod bilo kog psa, bilo kog uzrasta.

9. Kvrge ili grudvice

Da li ste primetili neke kvrge ili grudvice na vašem psu? da li ste primetili neke mrlje na psu koje ranije niste videli? Ako je tako, to može da bude znak raka kože.

10. Naglo dobijanje kilaže

I dok je već pomenuti gunitak kilaže razlog za zabrinutost i može da bude simptom raka, ako pas odjednom dobije na težini dok je na istom režimu ishrane - je takođe važno. A ko vaš pas brzo dobija kilograme i deluje naduveno, odvedite svog psa na kontrolu.

11. Plač i zavijanje

Dok opšti bol i nelagodnost može da bude simptom mnogih zdravstvenih problema, neki manji bolovi povezani su sa verbalnim kricima i plačem koji treba da prepoznate.

Da li vaš pas plače ili cvili kada ga podignete? Da li vaš pas ispušta zvukove kada dodirnete specifične delove tela? Ako je neko od ovih odgovara "da", hitno ga odvedite kod veterinara.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.