RADOVI U PUNOM JEKU! Svaka kocka biće presložena: Kako će izgledati kolovoz na Trgu i nova biciklistička staza? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADOVI U PUNOM JEKU! Svaka kocka biće presložena: Kako će izgledati kolovoz na Trgu i nova biciklistička staza? (FOTO)

Novi kolovoz na rekonstruisanom Trgu biće prikladan za vozače, ali i pešake i bicikliste. 

Na Trgu republike odvijaju se radovi zamene kocki na kolovozu. Nakon naredbe zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da se sve kocke promene u roku od 35 dana, počeli su užurbani radovi kako bi se gradska ulica prilagodila za sve učesnike u saobraćaju. Novi kolovoz na rekonstruisanom Trgu biće prikladan za vozače, ali i pešake i bicikliste.

- Nedopustivo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se kolovoz uradi tako da se misli samo na jednu kategoriju građana, odnosno na automobiliste, jer kolovoz mora da bude dostupan svima - i biciklistima i motociklistima - naglasio je Vesić nakon što su uočene nepravilnosti.

Kocke koje su korišćene za put na Trgu republike, od Vasine do Kolarčeve ulice, odnosno Makedonske ulice, sa pet strana bile su potpuno gatke i ravne, dok su sa jedne strane bile hrapave. Hrapava strana predstavljala je gornji sloj po kojem su se kretala vozila nakon otvaranja rekonstruisanog trga. Takvo slaganje kocki nije pogodno za bicikliste, motocikliste, ali i osobe sa invaliditetom, te se sada sve kocke moraju presložiti.

Trenutno se obavljaju radovi na Trgu koji podrazumevaju vađenje svih kocki, okretanje tako da hrapavi deo bude na dnu, a na vrhu ostaju potpuno ravni sloj. Zamena kocki na kolovozu oko Trga Repubike biće završena do novembra, a to će omogućiti normalno funkcionisanje biciklističkog i motociklištičkog saobraćaja u gradu.

Izvođaću radova naloženo je da okrene kocke tako da prostor bude dostupan za sve - uključujući i bicikiliste i motocikliste i osobe sa invaliditetom. Na taj način, rekonstruisani trg dobiće novu biciklističku stazu, a ovaj vid ispravljanja "radova" pozdravila su i mnoga biciklistička udruženja.

Direktorka firme "Markoni sport" Marija Đukić, koja se više od dve decenije bavi poslom rentiranja bicikala i ima više od 15.000 korisnika rekla je nakon donesene odluke gradskih vlasti da je to jasan pokazatelj uspešne saradnje građanja i lokalne samouprave.

-  Mi smo u poslu sa biciklima već 25 godina i najveći smo sistem za rentiranje bicikala u celoj Srbiji, tako da znamo koliko će ovakav potez gradskih vlasti olakšati život biciklistima rekreativcima, ali i onima koji se profesionalno bave biciklizmom. Nadamo se da će gradska uprava za bicikliste obeležiti posebne trase i to će biti odlično finale ovih promena  - rekla je ona.

Tokom ove nedelje biće obeležena biciklistička staza od Kalemegdana do Vasine ulice, čime će se obezbediti pristup biciklistima do Trga Republike posebnom sabraćajnom trakom.

Projekat za rekonstrukciju Trga republike svojevremeno je izradio Saobraćajni institut CIP, dok je glavni izvođač radova bio austrijski "Štrabag", čiji radnici trenutno rade i na novom slaganju kocki.

Stanovnike prestonice ova izmena neće koštati nijedan dinar, već će izvođač radova sam finansirati popravku o svom trošku. Nema zaustavljanja saobraćaja već se radovi odvijaju u posebnom režimu, a radi se i noću kako bi se svaka kocka presložila.

BONUS VIDEO: TAJNA POTOPLJENE HITLEROVE FLOTE: Znate li da na dnu Dunava i dan-danas leži više od 200 nacističkih brodova? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.