Izvor: B92, 26.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'RADONJIC NAREDIO PRACENJE CURUVIJE'

Nacelnik Resora drzavne bezbednosti Srbije Goran Petrovic izjavio je u cetvrtak da je RDB Srbije pratila novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Curuviju do pred njegovo ubistvo po nalogu tadasnjeg nacelnika Resora Milana Radonjica. "Nacin pracenja Curuvije je bio atipican za rad sluzbe, jer je Radonjic trazio da se bukvalno za svaki novinarov korak javlja njemu licno", istakao je Petrovic. On je naglasio da ce proci jos neko vreme dok se ne objavi ko je ubio Curuviju. Navodeci da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Radonjic i u slucaju Ibarske magistrale nalozio atipicne mere rada RDB Srbije, jer se neposredno ukljucio u rad sluzbe, Petrovic je rekao da je Radonjic dao nalog da se Vuk Draskovic "prioritetno obradjuje" sto je trajalo oko dva meseca do pred pokusaja atentata. Petrovic je precizirao da je Radonjic u slucaju Ibarska magistrala trazio da mu se javi raspored autobomila u koloni i ko na kom mjestu sjedi, sto je za operativni rad potpuno nebitno.

Govoreci o otmici bivseg predsednika Predsednistva Srbije Ivana Stambolica, Petrovic je naglasio da istraga nije odmakla od pocetka, ali da Stambolic nije bio pracen od strane RDB Srbije. "RDB nije imao u ovom slucaju neposrednu ulogu. Draskovicev advokat Nikola Barovic trazio je od nas da dodje i pogleda kombije kojima mi raspolazemo. Mi smo mu to omogucili i ustanovili da beli kombi, u koji je ubacen Stambolic, nije u nasem posedu", objasnio je Petrovic. Odgovarajuci na pitanje kako je moguce da ne postoji ni jedan podatak u vezi sa Stambolicevom otmicom u Srbiji, Petrovic je rekao da nije iskljuceno da postoje "otudjeni centri moci". Komentarisuci napad na svog vozaca, Petrovic je rekao da je pronadjen napadac i da je nedvosmisleno utvrdjeno da se radilo o pokusaju kradje automobila. "To sto je moj vozac pogodjen u obe sake, samo se slucajno dogodilo. Napadac je otvorio vrata i rekao mu da izadje, sto sigurno ne bi uradio da je hteo da ga ubije ili da posalje poruku, kako su to neki mediji objavili", istakao je Petrovic.

Navodeci da je na mesto nacelnika RDB Srbije postavljen odlukom Vlade Srbije, Petrovic je naglasio da je u roku od pet dana, posle toga, izvrsena potpuna kadrovska promena u sluzbi, prenosi Srna. "Za ovih nekoliko meseci potpuno smo depolitizovali sluzbu, uspostavili saradnju sa skoro svih kolegama u inostranstvu, jer sam ja zatekao samo saradnju sa Kinom. Jedina dva principa na kojima ova sluzba sada radi je zakonitost i profesionalost u radu", zakljucio je Petrovic. Ovo je bila prva konferencija za novinare nacelnika RDB Srbije u istoriji ove sluzbe, kojoj su prisustvovali samo predstavnici pisanih medija.

Goran Petrovic je izjavio da ova sluzba ne raspolaze informacijama o mestu boravka ili kretanju Radovana Karadzica i Ratka Mladica. On je rekao da Drzavna bezbednost informacije prosledjuje najvisim saveznim i republickim funkcionerima, izuzev Milana Milutinovica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.