RADMANOVIĆ OPTUŽIO SILAJDŽIĆA I ALKALAJA DA KRŠE USTAV

Izvor: Kurir, 07.Jun.2010, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADMANOVIĆ OPTUŽIO SILAJDŽIĆA I ALKALAJA DA KRŠE USTAV

BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović optužio je predsedavajućeg Predsedništva Harisa Silajdžića i ministra inostranih poslova Svena Alkalaja da krše ustav, koji za sve odluke u spoljnoj politici predviđa konsenzus tri člana Predsedništva.

Radmanović je oglasio povodom poslednjeg glasanja u Savetu za ljudska prava UN u Ženevi u vezi sa predlogom Rezolucije o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj, koju je u ime Organizacije islamske konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << podneo Pakistan, a koju je BiH podržala.

- To je u suprotnosti sa opštim pravcima spoljne politike BiH jer ne predstavlja konsenzus tri člana Predsedništva BiH. Savet za ljudska prava UN usvojio je ovu rezoluciju, 32 zemlje su glasale za, tri su bile protiv, devet je bilo uzdržanih, a tri nisu glasale", navodi se u Radmanovićevom saopštenju i dodaje da je BiH glasala za rezoluciju suprotno dogovorenom principu u Predsedništvu BiH koje je jedino zaduženo za donošenje odluka u oblasti spoljne politike. Radamanović podseća da, prema načelnom dogovoru, BiH u Savetu bezbednosti i drugim telima UN glasa kao i zemlje članice Evropske unije, kada one imaju jedinstven stav.

"U slučaju da članice EU nemaju jedinstven stav o nekom pitanju, dogovoreno je da će BiH u takvim situacijama biti uzdržana prilikom glasanja", kaže se u saopštenju.

Radmanović podseća da ovo nije prvi put da predstavnik BiH u Savetu bezbednosti i drugim telima UN glasa i iznosi stavove suprotno dogovorenom stavu u Predsedništvu BiH, odnosno da se iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH ambasadoru BiH šalju instrukcije suprotne zajedničkom stavu, ignorišući stav člana Predsedništva BiH iz RS.

On ističe da se u svim ovim situacijama radilo o kršenju Ustava BiH, koji za ove odluke predviđa konsenzus, i konkretnih dogovora usaglašavanja stavova u oblasti spoljne politike, kao i o zloupotrebi ambasadora privatnim aranžmanima, mimo zvaničnih kanala komuniciranja i slanja instrukcija.

"Ambasador BiH je tako iznosio stavove samo jednog člana, predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića", navodi Radmanović.

On kaže da je njegov stav u vezi sa predloženom rezolucijom Organzicaije islamske konferencije bio da BiH glasa kao i većina razvijenih modernih evropskih demokratija, što nije učinjeno.

"Radi preciznijeg informisanja javnosti, prilikom glasanja za predloženu rezoluciju, EU nije imala jedinstven stav, te su Holandija i Italija glasale protiv, zajedno sa SAD, dok su Belgija, Francuska, Mađarska, Velika Britanija i Slovačka bile uzdržane", kaže se u saopštenju.

Samovoljnom instrukcijom iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Silajdžića grubo je prekršen ovaj dogovor i poslata instrukcija ambasadoru da glasa kao zemlje članice islamskih i arapskih zemalja, kao što su Egipat, Katar, Saudijska Arabija, Bahrein.

"U ime BiH, a od strane Harisa Silajdžića i njegovog ministra spoljnih poslova Svena Alkalaja, na sceni je otvoreno podržavanje stavova Organizacije islamske konferencije i Turske. Posljednji istupi su u potpunosti na tom fonu i ne predstavljaju konsenzus tri člana Predsedništva BiH i u suprotnosti su sa opštim pravcima spoljne politike BiH", kaže se u saopštenju iz Radmanovićevog kabineta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.