Izvor: B92, 05.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADIO B 92 TUZIO "SRBIJASUME"

Radio B 92 obavestava javnost da je protiv JP "Srbijasume" podneo tuzbu radi ponistaja ugovora o osnivanju zajednickog preduzeca "Srbijasume B92" koje je emitovalo program televizije "Terra". Dosli smo do saznanja da je ugovor o osnivanju zajednicke firme, koji su sklopili bivse uzupatorsko rukovodstvo Radija B 92, sa jedne, i "Srbijasume", sa druge strane, stetan i pravno nezakonit posao nesavesno zakljucen na stetu Radija B 92. Radio B 92 je u tu "zajednicku" firmu uneo svoju veoma vrednu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << televizijsku opremu, dok je ulog "Srbijasuma" bio ocigledno fiktivan, definisan kao "pravo na nadgradnju i adaptaciju pojedinih objekata", sto je po slovu zakona nedopustivo. I pored toga, po papirima, koje je kao ispravne mogla prihvatiti samo sudija Milena Arezina, ispada da su "Srbijasume" vecinski osnivac, koji je preko svojih predstavnika u upravnom odboru tako kontrolisao rad citave firme.

Po povratku Radija B 92 u ruke njegovih legitimnih vlasnika, pred "Srbijasume" smo postavili zahtev da nam se oprema ulozena u zajednicku firmu vrati, s tim da "Srbijasume" preuzmu na sebe sva prava i obaveze iz ovog s namerom sklopljenog stetocinskog posla. I pored pojedinih javno datih izjava direktora "Srbijasuma" da ce ovakav zahtev prihvatiti, pokazalo se da rukovodstvo "Srbijasuma", posebno njihov medija centar koji sada planira da pokrene sopstvenu televiziju i kojim rukovodi direktor Petar Savic, zapravo opstruira ovaj dogovor i pokusava da izigra Radio B 92. To se najjasnije videlo kada su, i pored na zajednickom sastanku datih obecanja, odbili da Radiju B 92 predaju na cuvanje, do resenja spornih pitanja, tehnicku opremu, iako je nesporno rec o ulogu Radija B 92. Radi se o opremi koju su krisom i u panici, u danima izmedju 24. septembra i 5. oktobra, izneli iz studija u Domu omladine i sakrili u prostorije Instituta "Srbijasuma". U isto vreme, "Srbijasume" su pozurile da zajednicku firmu sto pre likvidiraju, skrivajuci dokumentaciju ovog postupka od Radija B 92, kako bi sebi zadrzale opciju da se sva dugovanja ove firme naplate iz opreme Radija B 92, jer druge prave imovine u firmi "Srbijasume B92" nikada nije ni bilo. Sto se dugova ove firme tice, ima indicija da bi samo zbog povrede autorskih prava, neplacenog zakupa, neisplacenih plata i honorara i drugih obaveza oni mogli biti veoma visoki.

Radio B 92 smatra da je u svim ovim nezakonitim i stetnim radnjama bilo i elemenata krivicnih dela pocinjenih od strane pojedinih lica koja i dalje odbijaju da obestete Radio B 92, te ce protiv istih biti podnete i krivicne prijave. Radio B 92 ocekuje da ce u ovom, kao i u svim drugim slicnim slucajevima ispravljanja posledica na kriminalan nacin prividno legalizovanog nasilja i otimacine, nove demokratske vlasti biti azurne u sprovodjenju zakona, i da ce ovoga puta krivce stici zasluzene kazne, a Radiju B 92 biti vracena sva oprema i nadoknadjena druga prouzrokovana steta. Pozivamo sve profesionalne organizacije, kolege novinare i svoje slusaoce u zemlji i svetu da ostanu solidarni sa nama i pomognu nam da povratimo nasu imovinu koju su otele i jos uvek ne vracaju razne parazitske grupe rezima Slobodana Milosevica.

Za Radio B 92, Sasa Mirkovic, direktor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.