RADE PO SVOME: Uprkos brutalnim sankcijama, Severna Koreja NASTAVLJA svoj NUKLEARNI PROGRAM (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2020, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADE PO SVOME: Uprkos brutalnim sankcijama, Severna Koreja NASTAVLJA svoj NUKLEARNI PROGRAM (VIDEO)

Razvijaju infrastrukturu.

Severna Koreja je prošle godine nastavila da razvija nuklearni program i balističke rakete, čime je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija, objavio je Rojters, pozivajući se na poverljivi izveštaj Ujedinjenih nacija.

U izveštaju od 67 strana, u koji je britanska agencija imala uvid, navodi se da je Severna Koreja protivpravno uvozila i rafiniranu naftu i izvozila ugalj u vrednosti od 370 miliona dolara zahvaljujući kineskim baržama. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Reč je o izveštaju upućenom komitetu Saveta bezbednosti UN za nadgledanje sankcija Severnoj Koreji koji bi trebalo sledećeg meseca da bude obelodanjen.

- Tokom 2019. Demokratska Narodna Republika Koreja nije obustavila svoje protivpravne nuklearne programe i razvijanje balističkih raketa, koje je nastavila da razvija, što je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti - ocenjeno je u izveštaju nezavisnih posmatrača Saveta bezbednosti.

Severna Koraja je pod sankcijama UN od 2006. godine, koje je 15-člani Savet bezbednosti tokom godina jačao sa ciljem sprečavanja finansiranja nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa, podseća Rojters.

U izveštaju se navodi da sankcije nisu usmerene protiv civila u Severnoj Koreji, ali i konstatuje da su imale "nenameran uticaj na humanitarnu situaciju i humanitarne operacije" u zemlji.

Rusija i Kina su izrazile zabrinutost da sankcije nanose štetu civilima u Severnoj Koreji, navodeći da se nadaju da bi ublažavanje određenih restrikcija moglo da pomogne da se prevaziđe zastoj u nuklearnim pregovorima Vašingtona i Pjongjanga.

Ipak, SAD, Francuska i Britanija su poručile da sada nije vreme da se razmatra mogućnost ukidanja sankcija.

Severna Koreja je saopštila da više nije u obavezi da poštuje obustavu nukelarnih proba i testiranja projektila, optužujući SAD da nisu bile spremne da pokažu veću fleksibilnost u vezi sa, kako su ocenili, "brutalnim i nehumanim sankcijama".

U izveštaju se dodaje da je Severna Koreja prošle godine izvela 13 raketnih testova, lansirala 25 projektila, uključujući i nove tipove raketa kratkog dometa i podvodnih balističkih projektila.

- Severna Koreja nastavlja da razvija infrastrukturu i kapacitete za svoj raketni program - zaključuje se u izveštaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.