RABIN DRŽI REP, JEVREJI SISAJU Nemački sud odbacio uklanjanje statue Jevrejska svinja! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2020, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RABIN DRŽI REP, JEVREJI SISAJU" Nemački sud odbacio uklanjanje statue "Jevrejska svinja"! (VIDEO)

Nemački Apelacioni sud danas je odbacio zahtev jednog Jevrejina da učini da se ukloni 700-godišnja antisemitska statua iz crkve u kojoj je jednom prilikom propovedao Martin Luter.

Skulptura "Jevrejska svinja" u Gradskoj crkvi u Vitenbergu jedna je od više od 20 takvih relikvija iz srednjeg veka koje se još uvek nalaze u crkvama širom Nemačke i drugih mesta u Evropi, prenose mediji.

Ona prikazuje ljude koji se mogu prepoznati kao Jevreji kako sisaju krmaču, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rabin diže rep životinje.

Posle protestantske reformacije, u 16. veku dodat je i antijevrejski natpis.

Godine 1988. pored skulpture postavljen je spomenik posvećen progonu Jevreja i ubistvu šest miliona ljudi u nacističkom Holokaustu.

Pored toga, nalaze se informacije o skulpturi na nemačkom i engleskom jeziku.

Tužilac Mihael Dilman je tvrdio da je skulptura kleveta i vređanje jevrejskog naroda i da ima grozan efekat do današnjeg dana.

Dilman je slučaj podneo višem državnom sudu u Naumburgu, koji je danas presudio da skulptura ne treba da bude srušena jer u kontekstu kada je nastala nije imala klevetnički karakter i ne krši prava tužioca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Nemački sud odbacio uklanjanje statue "Jevrejska svinja"

Izvor: Blic, 05.Feb.2020, 01:40

Nemački Apelacioni sud danas je odbacio zahtev jednog Jevrejina da učini da se ukloni 700-godišnja antisemitska statua iz crkve u kojoj je jednom prilikom propovedao Martin Luter.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.