Putnike u Srbiji prevozi ko hoće, kako hoće

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putnike u Srbiji prevozi ko hoće, kako hoće

Oglasi poput "povoljan kombi prevoz putnika", ili "prevoz od kuće do željene destinacije", sve češće se mogu videti na jugu Srbije.

U firmama koje se legalno bave prevozom putnika navode da su ovi oglasi još jedan od dokaza da se broj nelegalnih prevoznika povećava, i da putnike kako u lokalu, tako i na međugradskim i međunarodnim linijama vozi ko hoće i kako hoće. Iz poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" upozoravaju da nelegalni prevoz ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ugrožava rad registrovanih prevoznika i nanosi ogromnu štetu kako državnom budžetu, tako i budžetima opština i gradova.

Prema procenama koje je uradilo to udruženje, zbog postojanja sive ekonomije u drumskom prevozu državna kasa godišnje ostaje uskraćena za više od 100 miliona evra na ime nenaplaćenog poreza na dodatu vrednost i nenaplaćenih poreza i doprinosa na zarade.

U jednom od najvećih domaćih prevoznika, "Niš-eskpresu" kažu da se na terenu svakodnevno suočavaju sa "divljim" prevoznicima. "Nelegalni prevoznici prikupljaju putnike tako što automobilima i kombi vozilima odlaze na autobuska stajališta ili na mesta u blizini stajališta neposredno pre dolaska autobusa koji saobraćaju na toj liniji", rekla je pomoćnica direktora "Niš-ekspresa" Dragana Nikolić.

Prema njenim rečima, pored toga što nanosi ogromnu finansijsku štetu prevoznicima i čitavom društu, nelegalni prevoz ozbiljno ugrožava bezbednost svih učesnika u saobraćaju. "Za prevoz putnika nelegalni prevoznici koriste vozila čija je tehnička ispravnost "vrlo problematična", a za vozače angažuju ljude bez prethodno obavljenog lekarskog pregleda i drugih neophodnih provera. Vozače često primoravaju da rade i dve, tri smene u kontinuitetu", ističe Nikolić.

Tvrdnju da je stanje u drumskom prevozu putnika alarmantno, u "Niš-ekspresu" potkrepljuju i činjenicom da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prošlog meseca formiralo posebnu Radnu grupu za suzbijanje sive ekonomije u ovoj oblasti.

U Republičkoj saobraćajnoj inspekciji u Nišu kažu da nelegalni prevoz jeste prisutan kako na lokalu tako i na međumesnim i međunarodnim linijama, ali se prema njihovim tvrdanjama, obim i broj nelegalnih prevoznika ne povećava. "Stalno postoje ljudi koji se uključuju u poslove prevoza i to zbog toga što su ostali bez posla u propalim društvenim firmama, ali ima i onih koji se povlače iz tog posla", izjavio je republički saobraćajni inspektor Dragutin Letić.

Prema Letićevim rečima, najčešća nepravilnost sa kojom se inspektori susreću na terenu jeste prevoz putnika kombi vozilima iako ta vozila nisu dozvoljena za javni, već samo za sopstveni prevoz. "Mere koje se preduzimaju protiv nelegalnih prevoznika su isključenje iz saobraćaja na pet ili deset dana, ili pokretanje prekršajnog postupka", kaže Letić.

On ističe da veliki problem u borbi protiv nelegalnog prevoza putnika i robe predstavlja to što lokalni inspektori, naročito u malim opštinama, malo rade na suzbijanju nelegalnog prevoza, dok je broj republičkih saobraćajnih inspektora mali i značajno je smanjen u poslednje dve godine.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.