Putinova čelična lejdi i žena od poverenja: Ko je Valentina Matvijenko koja se danas sastala sa Vučićem?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinova čelična lejdi i žena od poverenja: Ko je Valentina Matvijenko koja se danas sastala sa Vučićem?

Trenutna funkcija Valentine Matvijenko je treća po važnosti u državi

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije objavila je u maju 2007. godine, u vreme dok je bila na funkciji gubernatora Sankt Peterburga, da je zarobila dva pripadnika omladinske verske grupe koja je navodno pripremala atentat na ovu visoku rusku funkcioneruku.

Predsedica Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko došla je danas u zvaničnu posetu Beogradu gde se sastala sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Matvijenko važi za osobu koja uživa posebno poverenje ruskog predsednika Vladimira Putina. Zovu je i "Putinova čelična lejdi". Rođena je 7. aprila 1949. godine u Ukrajini. 1972. završila je Lenjingradski hemijsko-farmaceutski institut, a 13 godina posle i Akademiju društvenih nauka pri Centralnom komitetu KPSS.

, odmah posle premijerske i predsedničke. Osim što je predsednica Saveta federacije, Matvijenkova je i stalni član Saveta bezbednosti Rusije.

Pre 14 godina bila je na poziciji zamenika premijera, a na preporuku Putina prebačena je funkciju izaslanika šefa države u Sverozapadnom federalnom okrugu. Ona je blisko povezana s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što joj je obezbedilo i pobedu na izborima za gubernatora u Sankt Peterburgu, Putinovom rodnom gradu.

Koliko je blizak Putinov saveznik govori i to što ju je 2011. godine postavio na čelo gornjeg doma parlamenta čime ju je napravio najmoćnijom ženom u zemlji. Ona je tako ujedno postala i prva žena na toj funkciji.

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije objavila je u maju 2007. godine, u vreme dok je bila na funkciji gubernatora Sankt Peterburga, da je zarobila dva pripadnika omladinske verske grupe koja je navodno pripremala atentat na ovu visoku rusku funkcioneruku i to upotrebom ručnih granata i plastičnog eksploziva.

Mediji su objavljivali da je reč o pripadnicima islamskoj terorističkoj organizaciji "Ćelija".

Sedamnaestog marta 2014, dan posle referenduma o statusu Krima, Matvijenko je postala jedna od sedam osoba kojima je predsednik Obama nametnuo sankcije.

One su obuhvatale zamrzavanje njihove imovine u SAD i zabranu ulaska u SAD. Zbog uloge u pripajanju Krima Ruskoj Federaciji 2014, i Kanada ju je 17. marta 2014. stavila na spisak sankcionisanih lica.

Matvijenko je već boravila u zvaničnoj poseti Srbiji. Tada je izjavila da Ruska federacija nije i nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Matvijenko ima sina Sergeja (46), a suprug Vladimir preminuo je prošle godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Matvijenko: Nemaju svi privilegiju da budu suvereni kao Srbija

Izvor: RTS, 14.Okt.2019

Predsednica Saveta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko istakla je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem njegove reči sa otvaranja Skupštine Interparlamentarne unije o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, naglasivši da nemaju svi takvu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.