Putin rešio da vrati mozgove

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin rešio da vrati "mozgove"

Moskva -- Ruskoj Federaciji treba što više stručnjaka u brojnim oblastima pa je predsednik Putin obećao da će podsticati povratak naučnika koji rade u inostranstvu.

I ne samo to, već je u razgovoru sa studentima i profesorima univerziteta iz Kalinjingrada istakao da bi trebalo visinom primanja izdvojiti i posebno nagraditi sve one koji su iznad proseka, pišu Novosti.

Osim za mlade ruske istraživače, koji su trenutno u inostranstvu, Rusija je zainteresovana i za dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naučnika drugih nacionalnosti. Već sada je Rusija dala 77 posebnih stipendija onima koji su na, za tu svrhu raspisanom konkursu, bili dovoljno ubedljivi i dokazali da svojim radovima mogu da dođu do značajnih rezultata, pišu "Novosti". Istim sistemom stipendija zapadne zemlje godinama privlače talentovane stručnjake iz celog sveta. Istim putem sada je odlučila da krene i Rusije.

Primetni su pomaci i u drugim oblastima. Pre par dana Putin je na prvoj konferenciji Narodnog fronta rekao da bi trebalo da se obnovi rad tzv. specijalnih škola u kojima će se po posebnom programu obrazovati talenti u određenim oblastima.

"Obnovićemo specijalne škole, posebno one u kojima se obrazuju talentovani matematičari", rekao je Putin.

Takve škole su postojale u SSSR-u i bile su rasadnici talentovanih matematičara i fizičara koji su kasnije postizali odlične rezultate na fakultetima i naučnim institutima.

"Jedno vreme sam hteo da pišem doktorsku disertaciju. Ali sam kasnije odustao, jer mislim da bi to smešno izgledalo. Odustao sam i zbog toga što je devalvirana vrednost disertacija time što političari masovno doktoriraju", rekao je Dmitrij Medvedev

Uporedo sa stimulisanjem najboljih studenata i naučnog rada, u Rusiji se vodi akcija borbe protiv kvazi doktora nauka. Ruski premijer Dmitrij Medvedev ima negativan stav prema činjenici da jedan, i to ne mali, broj činovnika u Rusiji nastoji da po svaku cenu stekne naučnu titulu magistra ili doktora.

"Kod nas se sve to pretvorilo u neku vrstu državne karijere, a toga nema ni u jednoj zemlji na svetu. Danas kod nas iole ozbiljniji rukovodilac obavezno hoće da napiše disertaciju i postane “doktor nekakvih nauka”. Kad to vidim, pa naravno da se javlja velika sumnja u vrednost svih tih doktorata", rekao je Medvedev u razgovoru s postdiplomcima.

Upravo zbog mnogobrojnih lažnih ili na nepošten način stečenih disertacija, nedavno je predloženo da se ubuduće svi radovi ove vrste objavljuju javno, preko interneta, kako bi javnost mogla da sagleda njihovu originalnost i pravu vrednost, piše ovaj list.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.