Putin i Erdogan danas u Sočiju: Sprema se dogovor koji može promeniti sve

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2023, 08:09

Putin i Erdogan danas u Sočiju: Sprema se dogovor koji može promeniti sve

Evo o čemu će razgovarati dvojica lidera

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se danas u Sočiju.

Osim bilateralnih pitanja glavna tema razgovora biće dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Ankara je poslednjih nedelja intenzivirala svoje napore da obnovi koridor za žito, kako bi pomogla u ublažavanju globalne krize hrane.

- Mi ovde igramo vodeću ulogu. Vidimo snažnu podršku iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << celog sveta za realizaciju žitnog koridora - rekao je Erdoganov savetnik za spoljnu politiku Akif Čagataj Kilič.

Kako je kazao, Ankara je priznala tehničke komplikacije oko sporazuma, posebno u vezi s ruskim žitom i mehanizmima plaćanja, prenosi Rojters.

- Rezervisani smo, ali nadamo se da ćemo postići uspeh zato što ova situacija utiče na ceo svet - rekao je Kilič.

Rusija i Ukrajina su glavni izvoznici žitarica.

Putin je Erdoganu u telefonskom razgovoru 2. avgusta rekao da je Moskva spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu čim Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.